€ 4.7204
£ 5.2539
$ 4.2231

Directorii constănțeni, la capătul răbdării. "Ne-am săturat de minciuni!"

Ştire online publicată Miercuri, 08 Iunie 2016. Autor: Simona ANGHEL
S-ar părea că, în învățământul constănțean, lucrurile încep să se miște sau cel puțin ne-au oferit speranța directorii unităților de învățământ profesional și tehnic care, ieri, au avut curajul să înfrunte un reprezentant al Ministerului Educației, parcă venit

la… mare, și nu la muncă.

Motivul vizitei lui Gheorghe Mărgineanu, șef serviciu în cadrul Centrului național de dezvoltare a învățământului profesional și tehnic (un alt organism inventat ca să mai… mănânce unii o pâine), a fost acela de a-și nota într-o agendă propunerile „emanate” în cadrul dezbaterii publice lansate de minister privind „Opțiunile de educație și formare profesională a absolvenților de clasa a VIII-a”.

După un expozeu anost, presărat pe alocuri cu lozinci care dau bine la… popor, șeful Mărgineanu a dat semne de plictiseală când le-a venit rândul și celor prezenți în sala Colegiului de Arte, uitându-se insistent la ceas și cerându-le interlocutorilor să fie mai succinți. Motiv pentru care, la un moment dat, spiritele s-au încins, directorii constănțeni, dar și reprezentanții agenților economici sesizând neimplicarea celui de la prezidiu.

„Ne învârtim în jurul cozii!“

Probabil că l-a deranjat adevărul spus de prof. Cornel Dumitrașcu, directorul Colegiului Tehnic „Tomis”, acesta debutând cu referire directă la ambiguitatea Ministerului Educației care pendulează între idealism și realism.

„Noi avem experiența extraordinară de peste 30 de ani a școlilor profesionale, pe care am aruncat-o la lada cu gunoi. Mergem într-o ambiguitate în stil exponențial, fără să revenim cu picioarele pe pământ și să trecem la lucruri concrete. La școala profesională merg copii din medii sărace și foarte sărace și se cunoaște prea bine lucrul acesta. Cu 200 lei bursă nu va veni nimeni la școala profesională nici pe lumea asta, nici pe lumea ailaltă. La cantina noastră de 120 locuri, construită de comuniștii ăia, trag în fiecare zi și nu mai știu cum să fac să lungesc pâinile. Masa pe zi este de 20 lei. Păi, dacă dvs. îi dați o bursă de 200 de lei, acest copil mănâncă 10 zile și restul zilelor ce face? Îi mai trebuie un caiet, un pix, o cămașă…”, moment în care șefu Mărgineanu l-a întrerupt pe prof. Dumitrașcu să fie mai scurt și la obiect… A continuat directorul: „Să vorbim și de agentul economic inexistent. Ce facilități face statul pentru acesta, ca agentul economic să sprijine învățământul dual. Nimeni nu ne primește, pentru că nu au nicio facilitate la taxe și impozite. Cu ce utilaje să fac practică în școală, când de 26 de ani eu nu mai am nimic? Cu strungurile și aparatele de sudură de-atunci, cu care nici nu se mai lucrează? Dacă nu se pune problema serios ca acești copii să fie susținuți bine din punct de vedere material, nu vine nimeni, iar agentul economic nu ne va primi niciodată atâta timp cât statul nu intervine cu facilități economice. Până una alta, vorbim diletant!”, moment în care sala a aplaudat frenetic.

Cu note de 2 și 3, la liceu!

Aceeași idee a fost întărită și de inspectorul școlar general de la Tulcea, care a marjat pe aceeași idee a facilităților fiscale oferite agenților economici.

„Ministerul trebuie să pună accent pe dotări, pe echipamente, pe formarea cadrelor didactice, care la rândul lor să fie formatori. Dacă nu spunem lucrurilor pe nume și nu vom simți realitatea, riscăm să ajungem la un învățământ profesional dual care va eșua. Și poate ar trebui făcută și o triere, pentru că nu este normal să intre în liceu elevi care la testele de Evaluare Națională au obținut note de 2 și 3. Și după aceea ne mirăm că nu avem forță de muncă!”, a conchis „generalul” tulcean.

Iar moderatorul Mărgineanu a dat asigurări: „Vă rog să fiți convinși că toate lucrurile menționate de dvs., mâine, până în prânz, sunt pe masa ministrului. E nevoie să fim deosebit de precauți, să măsurăm de cinci ori, apoi să croim, astfel încât să nu avem eșec și la această formă de școlarizare”. (Mesaj de YES-man… și confirmarea a ceea ce se știe!).

Agenții economici nu au facilități fiscale

După propunerea elevului Constantin Manda, președinte AEC, de a se ajunge în învățământ să se vorbească și de angajatori școliți, nu numai angajați, a venit rândul președintelui PIMM Constanța, Iulian Gropoșilă, să-și facă publică revolta, inclusiv de a nu fi aflat oficial despre această dezbatere publică. În cuvântul său, a menționat că de mai bine de 10 ani este implicat în formarea duală și a trăit inclusiv experiența germană, unde elevul primește bursă de 700 de euro, din care 300 de euro sunt oferiți de agentul economic, care și el este subvenționat de stat, și 400 de euro de la stat.

„Și la noi firmele au disponibilitatea să pregătească elevi, dar nu în actualele condiții. Agentul economic plătește 58% impozite pe forța de muncă. În schimb, statul nu se gândește la facilități fiscale când vorbește de formare profesională, la subsidii. Ideea principală pe care i-am mai împărtășit-o domnului Mărgineanu este resursa! Noi ne învârtim în jurul cozii aici pentru că nu există nici măcar măsuri de coerciție sau motivație a elevului”, a spus Gropoșilă.

În aceeași notă a discursului au mai vorbit și alți agenți, iar șeful… moderator și-a tot notat. Că nu o să citească nimeni, de asta suntem convinși, pentru că ne-am cam săturat să mimeze că fac ceva și tot ca ei să facă în final. Adică, după cum se vede cu ochiul liber… prost! 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7604 secunde