Proiect de lege, depus în Parlament de PNL:

Diplomele obținute în străinătate, recunoscute și echivalate de statul român

129
Diplomele obținute în străinătate, recunoscute și echivalate de statul român - studenti20-1506857706.jpg

Articole recomandate

Deputatul PNL Mara Mareș, cel mai tânăr parlamentar din această legislatură, depune în Parlament un proiect de lege care reglementează procesul de recunoaștere și echivalare a dipomelor obținute în străinătate, care să nu mai impună vreun cost financiar pentru solicitant.


Recunoașterea și echivalarea diplomelor obținute în străinătate reprezintă procesul prin care România, ca stat și ca națiune, înțelege să valorifice cunoașterea obținută de persoanele care au absolvit studii în străinătate și care doresc să vină sau să revină în țară. Persoanele în cauză pot fi cetățeni români sau cetățeni ai altor state. Acest mecanism reprezintă, înainte de toate, o expresie a deschiderii și diversității, spune inițiatorul.


Deputatul PNL Mara Mareș arată că, printre inconvenientele acestei proceduri se numără și impunerea unei așa-numite taxe de evaluare dosar în cuantum de 50 de lei.

"Premisa de la care prezenta inițiativă pornește se regăsește chiar în Legea educației naționale: misiunea învățământului este de a genera și de a transfera cunoaștere către societate. Având în vedere aceasta și cunoscând că aspectele infuziei de cunoaștere în societate au implicații pe cât de diverse (sociale, culturale, economice, politice, instituționale și de dezvoltare), pe atât de profunde, și considerând că interesul statului de a încasa cei 50 de lei pentru evaluarea dosarului este net inferior interesului statului de a susține o societate bazată pe cunoaștere, inițiatorii propun ca procesul de recunoaștere și echivalare a dipomelor obținute în străinătate să nu mai impună vreun cost financiar pentru solicitant", mai spune liberala.

Inițiatorii solicită totodată Guvernului să realizeze un calcul onest de oportunitate și proporționalitate, înainte de a invoca argumentul că proiectul nu indică și o sursă de finanțare a cheltuielilor, echivalentă perceperii celor 50 de lei sub forma taxei de evaluare dosar, scrie libertatea.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9323 secunde