Din ce în ce mai mulți școlari abandonează școala. Asociația Elevilor a dat în judecată Ministerul Educației

902
2
Din ce în ce mai mulți școlari abandonează școala. Asociația Elevilor a dat în judecată Ministerul Educației - eleviiii-1469974684.jpg

Articole de la același autor

În luna iulie 2015, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a depus o chemare în judecată împotriva Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECS) la Curtea de Apel Constanța, formând obiectul dosarului nr. 518/36/2016, prin care a cerut obligarea MECS la decontarea integrală a costurilor aferente transportului elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

Acțiunea a cuprins și sesizarea Curții Constituționale a României cu privire la excepția de neconstituționalitate a Ordonanței Guvernului nr. 29/2013, prin care naveta elevilor a fost plafonată la 26 de lei pentru fiecare trei km și doi lei pe km. Astfel, elevilor care fac naveta li se decontează undeva la 20 - 25 la sută din costul abonamentului. Ca exemplu, atunci când un elev achită pe abonament 270 de lei, acestuia i se decontează, de către stat, doar 54 de lei.

"În luna decembrie 2015, instanța a respins acțiunea, fără a judeca fondul cauzei, considerând acțiunea inadmisibilă. După analizarea motivării, comunicată pe 23 iunie 2016, Asociația Elevilor din Constanța a sesizat că hotărârea Curții de Apel Constanța a fost dată cu aplicarea greșită a normelor de drept material. Din acest motiv și considerând decizia instanței de fond injustă față de cei aproximativ 130.000 de elevi navetiști din România, pe data de 12 iulie 2016, AEC a atacat aceasta cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție", a explicat Constantin - Ale-xandru Manda, președintele AEC.

Pe locul al treilea la abandonul școlar

Potrivit acestuia, după plafonarea decontării navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, în august 2013, peste 35.000 de elevi din România au abandonat școala din cauza lipsei banilor, pentru a ajunge la cursuri. În anul 2013, înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în țara noastră exista un număr de 198.941 de copii navetiști, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163.872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport.

"Creșterea ratei de părăsire timpurie a școlii este alarmantă și trebuie să ne îngrijoreze, dată fiind amplitudinea problemei. Înaintea plafonării navetei, rata părăsirii timpurii a școlii era de 17,4 la sută, iar în aproape doi ani aceasta a crescut cu aproximativ 2 la sută, la momentul aprilie 2016 fiind de 19,1 la sută, conform Eurostat, în acest moment România aflându-se pe locul al treilea în Uniunea Europeană la rata abandonului școlar", mai adaugă Manda.

"Un act neconstituțional"

Acesta susține că "plafonarea costurilor aferente decontării navetei, prin OG nr. 29/2013, a fost un act iresponsabil și neconstituțional, care a condus la distrugerea viitorului a peste 35.000 de copii din România, care nu au mai mers la școală din lipsa banilor".

"Neconstituționalitatea acestei decizii constă în faptul că un drept al elevilor, prevăzut de o lege organică, și anume Legea educației, a fost modificată printr-o ordonanță simplă a Guvernului, care este asimilată legilor ordinare, în conformitate cu art. 115, aliniatul 1, din Constituția României. Decontarea parțială a navetei este neconstituțională, raportat la art. 32, aliniatul patru din legea fundamentală, care consacrează gratuitatea învățământului de stat. Prin constrângerea de a plăti mai bine de trei pătrimi din costurile pentru a ajunge la școală, celor peste 130.000 de elevi navetiști le este încălcat dreptul constituțional la învățământ gratuit", este de părere reprezentantul AEC.

Au sesizat și Avocatul Poporului

Pentru a sesiza neconstituționalitatea acestei măsuri, Asociația Elevilor din Constanța, alături de Organizația Salvați Copiii și Consiliul Național al Elevilor, s-a adresat Avocatului Po-porului, solicitându-i sesizarea Curții Constituționale a României. De ase-menea, AEC a purtat mai multe discuții, la nivelul Parlamentului României și a Guvernului, depunând diligențe pentru ca elevilor navetiști să le fie decontate integral costurile aferente transportului, însă lucrurile au rămas la fel.

"În acest moment, ne aflăm într-o situație paradoxală. Prin Strategia Europa 2020, România și-a asumat la nivelul Uniunii Europene că va scădea abandonul școlar la 11,3 la sută până în anul 2020, dar, în momentul de față, măsurile luate de statul român sunt de natură să crească părăsirea timpurie a școlii, în niciun caz să o scadă. Toți cei 35.000 de copii care au abandonat școala din lipsa banilor reprezintă fiecare o tragedie, de care statul român se face vinovat, prin indolența de care a dat dovadă. Decizia de a plafona decontarea navetei, luată în vara lui 2015, a avut consecințe îngrozitoare asupra echității din sistemul românesc de educație, în prezent aflându-se în situația în care elevii proveniți din familii cu situație materială precară sunt nevoiți să părăsească școala, astfel plecând cu un handicap în viață", încheie Constantin - Alexandru Manda. 

Comentează știrea

Ionescu
1 august 2016
Ce si cui foloseste?

S-a demonstrat prin ce vedem acum in realitate,ca fara multa educatie poti ajunge ministru,primar,presedinte de tara,,,om de afaceri'' iar cu multa educatie poti fi somer,sinucigas,om platit extreme de prost,la limita subzistentei,emigrant. Educatia nu mai este ceva care sa atraga motivational multa lume,doar cei din familii cu educatie mai trimit copii la scoli,ca sa poata emigra apoi in tari normale.

MIHAI
1 august 2016
LIPSA DE PATRIOTISM

Cum va permiteti dragi copii sa cereti astfel de favoruri , sa mergeti la scoala fara sa platiti naveta , cand partidele si parlamerntarii au preocupari de interes national ca sa voteze pensii especiale , diurne ,salarii grase si alte avantaje , inclusiv autoturisme de lux si sa deconteze transporturile de tot felul facute cu ocazia plimbarilor in strainatate ? .Ce-ar fi ca AEC sa intrebe parintii elevilor afectati de costurile mari cu deplasarea la scoala sau care au abandonat scoala din acest motiv , cu cine au votat la alegerile din ultimii 20 de ani ? La ce trebuie copiilor saraci atata scoala . Banii stransi cu truda de pliticianisti trebuie sa fie folositi pentru triniterea la studii in strainatate , cu scopul de a se intoarce cu diplome cumparate si pentru a primi functii cat mai banoase .Ce fel de democratie vrem ? Ce vrea UE sa mai facem pentru a -i intra inn gratii ? Armata obligatorie nu mai este , invatamant gratuit nu mai este , asistenta medicala asisderea . Ce ar fi daca s-ar legifera obligatia ca deputatii alesi in totalitate datorita demagogiei lor si care nu fac nimic pentru cetateni , sa suporte cheltuielile de ransport a elevilor care fac naveta , din banii primiti degeaba in parlament .? Ce-ar fi daca banii dati partidelor de-a moaca , sa fie utilizati pentru elevii saraci , categorie din care au iesit de-a lunngul anilor mari intelectuali , savant , artisti , etc ? Daca , si daca ......

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1395 secunde