Din brambureală în brambureală. Cum le vor fi date elevilor temele pentru acasă

1402
6
Din brambureală în brambureală. Cum le vor fi date elevilor temele pentru acasă - fondpuhoiul-1481127809.jpg

Articole de la același autor

La întâlnirea cu presa avută ieri, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a vorbit, printre altele, și despre mult discutatul ordin ce limitează timpul alocat temelor pentru acasă, de parcă s-ar putea cuantifica, în opinia părinților, din moment ce fiecare copil are propriul ritm de rezolvare a exercițiilor și de asimilare a cunoștințelor. 


Ordinul prevede ca timpul necesar unui elev pentru realizarea temelor pentru acasă să fie de cel mult două ore, însumând toate disciplinele, în așa fel încât media zilnică a pregătirii elevului, în clasă și în afara ei, să însumeze cinci-opt ore zilnic. Se prevede ca tema să fie stabilită diferențiat, în funcție de nivelul de pregătire al elevului: tema obligatorie, care are un nivel mediu de dificultate și este pentru toți elevii clasei; temă suplimentară, individuală și diferențiată, fără caracter permanent, pentru situații precum activități de recuperare și activități pentru dezvoltare, cum ar fi pregătirea pentru concursuri, dar și teme pentru acasă în scopul realizării unor lucrări ample de sinteză, cum ar fi referate sau proiecte. Acest tip de temă poate fi dat o dată pe semestru pentru fiecare disciplină în parte. La clasa pregătitoare nu se vor da teme pentru acasă. 


Vor fi sancționați profesorii? 
Evident că s-a ridicat și problema implementării acestei limitări a temelor și dacă vor exista sancțiuni pentru profesorii care nu o respectă, iar secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar Monica Anisie a precizat că este vorba despre o responsabilitate a profesorilor care trebuie să lucreze împreună cu părinții. 


"De ce să vorbim întotdeauna de sanc-țiune? De ce profesorii trebuie să se gândească «Trebuie să fac un lucru, că dacă nu voi fi sancționat»? Trebuie ca și noi, cadrele didactice, să fim responsabile și să participăm la actul educațional împreună cu părinții. Sunt părinți care au semnalat aceste abuzuri din partea pro-fesorilor care dau tema obligatorie, că și aici vorbim de temă pentru acasă și facem distincție între tema obligatorie, tema suplimentară, proiectul etc. Noi raționalizăm timpul pentru temele obligatorii. Copilului, dacă dorește să studieze mai mult, nu îi interzice nimeni acest lucru", a precizat Anisie. 


Și pentru că tot au apărut părinții în discuție, de la Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, am aflat că nu au fost consultați absolut deloc pe această temă. 


"Un ministru poate să facă ce dorește, dar noi suntem parteneri educaționali, avem un parteneriat în care se stipulează că trebuie să fim consultați. În principiu, nu este un lucru rău ce dorește ministrul, dar îi imput faptul că nu ne-a consultat. Sau poate o fi vorbit cu fiecare părinte de la clasă… 


Revenind însă la idee, ea nu poate fi pusă în practică, pentru că nu corespund timpii de rezolvare pentru toți elevii. Unii pot rezolva într-o oră, alții poate au nevoie de timp dublu sau triplu. Nu va aduce nicio schimbare acest ordin, ba mai mult, să nu fie ca un bumerang pentru copiii noștri și profesorii să nu le mai dea teme pentru acasă. Dacă unui învățător poate îi este mai ușor să gestioneze o clasă, de la gimnaziu pare imposibil, cu șapte-opt profesori. Ordinul acesta trebuia să vină cu niște completări, cum ar fi respectarea numărului de elevi de la clase. Apoi o programă școlară adaptată cerințelor actuale, iar elevul să nu memoreze, ci să învețe organic, prin interacțiune cu profesorul. Și nu în cele din urmă, ar trebui impus programul școală după școală, iar aici autoritățile ar trebui să scoată banii pe care noi, părinții, îi virăm la bugetul de stat și să-i investească în viitorul acestor copii, plătind suplimentar trei-patru ore cât stă profesorul, iar copilul să vină acasă cu temele făcute și să se ocupe și de activități extrașcolare. Altfel, vom ajunge ca peste 20 de ani să nu aibă cine să ne plătească pensiile, pentru că toți vor pleca afară, în căutarea unui trai decent", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele federației. 


De aceeași opinie este și unul dintre părinții care au comentat la un recent articol: "Temele vin puhoi peste copii, bombardați de informații amestecate. Să vă dau un exemplu: la Istorie, se începe cu dacii și romanii, se merge în perioada feudală și apoi se întoarce iar la fenicieni și vechii greci. Păi ce să mai înțeleagă bietul copil. Fraților, faceți totul cum trebuie, luați-o cu începutul și ajungeți în zilele noastre. Am prieteni care s-au stabilit în Olanda, unde nu se dau teme până la clasa a VIII-a. Copiii vin de la școală și se duc la sport, fac activități cu părinții și văd că societatea lor o duce bine mersi, au cei mai buni ingineri, biologi, agricultori, transportatori navali, așa că se poate, dar ideea e că se vrea. La noi, cei care sunt în ministere fac afaceri, scot fiecare cărți și vor să le fie distribuite prin toate școlile din țară. Toți vor un singur lucru: BANI, și-atât".


Comentează știrea

petcu
8 decembrie 2016
invatamant

Gata! S-a votat! Si a iesit cum a vrut dna VZ (de la scoala 8). Totul a fost cu cap. Prietena, dna S, a "propus" in cancelarie ca acest CP foarte important sa se faca dupa vacanta de 1Decembrie. Si asa s-a pus in ultima zi (asfel, ISJ nu mai poate spune "mai faceti odata CP pentru ca trebuie sa iasa director cineva din scoala voastra"). Tot personalul didactic auxiliar a scris "Vriscu" pe biletele de vot; ei si alti cativa, ajutati in diverse ocazii de VZ. Dna RG, adjuncata, neavand coloana vertebrala, nu a solicitat repetarea votului pentru ca nu erau decat doi candidati si se putea obtine acel 50%+1. Asa ca, felicitari!!! Sanse mari sa va vina cineva trimis de ISJ (pila cui va fi de data aceasta???). Si asa se duc elevii la sc 39...

Radu
8 decembrie 2016
Invatamant finlandez

Domnilor ministrii,deputati,senatori,ati auzit cumva de invatamantul finlandez.Daca citesti in toate mediile,vei vedea ce se intampla acolo,e revolutionar,fantastic,ireal.Se scot matematicile,stiintele exacte.De ce?Pentru ca si-au dat seama ca societatea a evoluat.Am uitat si scuzati-mi indrazneala,dar cei mentionati mai sus traiesc in jungla Africii Albe,adica Romanika,aceste primate carora le sta gandul doar la stomac.Pacat ca intr-o tara unde materia cenusie pe cap de locuitor e destul de ridicata,indolentii,prost-crescutii,hotii si analfabetii au ajuns in ministere si fac legea junglei.Involutia este numarul 1 in Romania.

raul g
8 decembrie 2016
teme si scoala

foarte corect, elevii nu trebuie sa mai faca teme acasa, sa primesca note mari fara efort intelectual; cel mai usor se invata la scoala ajutatoare, dupa 16 ani de scoala ai si master si meserie// este foarte usor in prezent sa faci prostologie adica facultate+master! cu prostia si dementa Tot inainte in ue!

parinte de elev
8 decembrie 2016
teme pentru elevi

Teme rezonabile si care vin in ajutorul elevului - DA! Tot felul de proiecte facute cu materiale care trebuie cumparate si care implica faptul ca elevii sa petreaca min. 3 - 4 ore/zi la cate unul acasa, pentru ca profesorul sa se induplece - NU! Teme de genul "scrieti verbul de 100 de ori pentru ca sa va intre in cap ca la ora trebuie sa taceti si numai eu sa vorbesc - NU! Tot felul de fise, portofolii (cumparate) de facut obligatoriu in vacante - NU! Teme redenumite" facultative" dar cei care nu le-au facut integral vor avea din start puncte scazute si eticheta de "prosti" sau "lenesi" - NU!. Cam asa se pune problema din punctul cadrelor didactice de vedere si asa va fi intotdeauna daca nu se face o reforma adevarata a sistemului de educatie ci se tot "reformeaza" salariile si alte drepturi ale profesorilor. Tot acestia au si painea si cutitul in mana.

Adi
8 decembrie 2016
Nu nene

Nu la temele copiilor ar trebui sa ne uitam zilele astea. https://fanaca.wordpress.com/2016/12/08/tanar-26-de-ani-educat-la-universitate-de-top-din-europa-votez-pnl/

Maria P
8 decembrie 2016
Teme si caiete

Sa facem teme cat mai multe si apoi sa fii vanzator la Orient ceramic fara salariu la timp!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.476 secunde