Dilemele învățământului românesc. "Opționalele nu trebuie folosite pentru completarea normei didactice!"

2117
13
Dilemele învățământului românesc.

Articole de la același autor

Fix cu o săptămână în urmă, ministrul Educației a dezvăluit "grandiosul" plan cadru pentru gimnaziu, emanat nu din propunerile multora dintre cei cărora le pasă, ci exact cum a concluzionat Mircea Miclea, ministru al Educației 2004-2005: "Așa e moda: facem dezbateri publice dându-ne cu părerea. Nu iese nimic, dar avem legitimitate. Nu trebuie modificată nici latina, nici româna, și ministerul spune: nu schimbăm nimic. De ce? «Poporul a zis, domnule!». Dobândești legitimitate ca să lași lucrurile neschimbate, dar nu de asta avem nevoie. E incompetent, înainte de orice, modul în care ministerul a tratat chestiunea".

Așadar, în loc să reducă numărul orelor obligatorii, au fost aduse în plus discipline despre care profesorii se întreabă cine le va preda.

"Utilizarea calculatorului ca instrument curent de explorare"

Ieri, Daniela Vișoianu, președinta Federației Coaliția pentru Educație, declara, pentru "Cuget Liber", că asistăm de fapt la o redenumire a educației civice, care a fost "fărâmițată" în: Gândire critică și drepturile copilului, toleranță și educație interculturală, Educație juridică și cetățenie democratică, Educație economico-financiară și antreprenoriat. "Este bine, totuși, că ora de consiliere și dezvoltare personală a fost pusă o dată pe săptămână de la a V-a până la a VIII-a ceea ce înseamnă că și copiii ar avea un consilier care să-i însoțească, să lucreze cu ei și ar scăpa diriginta de o presiune a unei ore care nu este plătită", afirma același interlocutor.

"Noi considerăm că opționalele, alegerile între cele 26 și 34 de ore săptămânale, trebuie să fie ale părinților și elevilor, ale comunității, în funcție de resursele umane de calitate care au un angajament față de acea școală, față de comunitate. Spațiul școlar al opționalelor nu mai trebuie folosit pentru completarea normelor didactice ca o prelungire a orelor din trunchiul comun", mai spunea Daniela Vișoianu.

Adăugând că este îmbucurătoare introducerea Informaticii la toate nivelurile, dar că trebuie dublată și de o respecializare a cadrelor didactice. "Nu se mai poate preda ca acum 20 de ani. Presiunea tehnologică existentă acum impune ca ea să facă parte din toate materiile. Utilizarea calculatorului ar trebui să devină un instrument curent de explorare. Trebuie făcută formare cu profesorii de la toate materiile și folosit mai mult în toate disciplinele".

Zilele trecute, povestea că a vorbit cu câțiva elevi de gimnaziu care au avut de făcut niște referate. "I-am întrebat despre ce și au dat din umeri. Fac referate fără să citească, doar cu copy-paste. Or, există o regulă de pedagogie foarte importantă, pe care o auzim la cei bătrâni, și anume să nu dai copilului o temă pe care nu ai timp s-o corectezi".

v v v

Pasul următor, în care își pune mari speranțe toată lumea, este elaborarea noilor programe școlare, conform noii proceduri, pe perioada vacanței de vară, probabil, fără bani, și tot la fel de probabil de către profesori care nu au mai făcut asta niciodată. 

Dar, așa cum afirma și Marian Staș, membru al grupului de experți pentru inovare curriculară "programele școlare și manualele, oricât de bune ar fi, nu rezolvă problema unui plan cadru ce e încă profund ancorat în paradigma sa comunistă".

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
alex
12 aprilie 2016
hai sa ne dam cu parerea

pai da profesorii sunt niște habarniști și e musai să facă madam visoianu (care toacă de ani tot felul de fonduri posdru) formare cu ei ca să îi invețe cum sa le dea elevilor referate și să folosească calculatorului ...

dan
12 aprilie 2016
ne dam cu parerea

e foarte adevarat ca optionalele sunt utilizate pentru completarea normei didactice

Nimic
12 aprilie 2016
nou

Mori de ras! Mare noutate! Dintotdeauna aceasta a fost practica. Probabil ca de-asta s-au si inventat aceste optionale, ca sa se completeze normele didactice. Sunt totusi optionale, dar nu pentru elev. Poate pentru director care mai completeaza cuiva (cui vrea) o norma, pentru cei care n-au norma intreaga si se invart cumva pe langa director, inspectorat... si si-o completeaza... Pana la urma tot niste interese,,,

Scuze,
12 aprilie 2016
fara absolut nicio legatura cu articolul...

... Si totusi, ce mai face d-na Stan?... S-a facut femeie de treaba de nu se mai aude nimic despre ea?

nimeni
12 aprilie 2016
pentru scuze

ce tot aveti cu dna stan? mai voi parinti distepti, mai bine ajutativa copii la lectii, din a5a unii sunt prosti adica nu stiu nimic, la liceu va orientate spre liceele de firma unde este lichelele tot lichele raman!!

Răspuns la: fara absolut nicio legatura cu articolul...
Adăugat de : Scuze,, 12 aprilie 2016
... Si totusi, ce mai face d-na Stan?... S-a facut femeie de treaba de nu se mai aude nimic despre ea?
parinti
12 aprilie 2016
scoala optionala

sa vedeti ce copii educati vom avea cand vor intra in invatamant 'elevele' de la profilul pedagogic multe intrate pe spaga, sunt foarte isterice adica stau prost cu nervii si cu bunul-simt!! locul lor ideal era la video-chat !!

"nimeni" te numesti
12 aprilie 2016
"nimeni" esti

Mai, tanti sau nenea "nimeni", tu din care categorie de lichele faci parte? Din cea care-i tine parte lu' Stan sau din cea a celor care fac greseli gramaticale? Se parte ca faci parte din ambele categorii sau, de fapt e una si aceeasi. Cum sa faci dezacorduri si asemenea greseli gramaticale?!... Si totusi, daca te-a ofensat intrebarea referitoare la Stan, n-ar trebui sa ne mai miram de nimic.

Răspuns la: pentru scuze
Adăugat de : nimeni, 12 aprilie 2016
ce tot aveti cu dna stan? mai voi parinti distepti, mai bine ajutativa copii la lectii, din a5a unii sunt prosti adica nu stiu nimic, la liceu va...
fara scuze, adevarul crud
12 aprilie 2016
femeia de treaba a invatamantului constantean?

cum ar putea un om ca madam stan sa se faca femeie de treaba daca nu e??? face si ea ce poate, ce-a invatat in scoala si in viata- ca are scoala vietii, stiti....si nu mai scrie nimeni despre ea ca le e lehamite, lehamite, lehamite! asta-i treaba cu dansa, asta-i treaba cu subordonatii, asta-i viata!

Răspuns la: fara absolut nicio legatura cu articolul...
Adăugat de : Scuze,, 12 aprilie 2016
... Si totusi, ce mai face d-na Stan?... S-a facut femeie de treaba de nu se mai aude nimic despre ea?
prof
12 aprilie 2016
nu ne este dor de tanti stan

De ce oare intreaba lumea de tanti stan - slujitorul perfect al regimului de trista amintire ( speram sa nu revina la putere, dar speranta moare si ea cateodata), tartorul sc dan barbilian, exemplul ideal de parvenit constantean, "doamna doamnelor" din educatie, s.a.m.d..........? Lasati oamenii sa uite, ca de iertat nu pot! N-au cum!

dilema dilemelor
12 aprilie 2016
cum naiba rezista stan?

gluma-i glumă, dar cum dracu stă asta in functie de atâta timp si n-o intreaba nimeni de sanatate? E ceva putred la mijloc! Ia sa facem noi niste sapaturi sa vedem de unde isi trage seva, adica de unde-i vin succesurile. Avem nevoie de SRI-ul invatamantului, haideti, cine vrea sa fie șef?

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5042 secunde