"Dictatorul" rulează azi gratis

528
După cum ne-a obișnuit, Mișcarea Culturală ne oferă iar un film gratuit. Și nu orice film, ci "Dictatorul" în regia lui Charlie Chaplin. "The Great Dictator" , film realizat în 1940 cu premiera pe 15 octombrie este o satiră curajoasă (la acel moment SUA nu se afla încă război) la adresa lui Hitler, făcută de Charlie Chaplin. "Dictatorul" este considerat un film excepțional și datorită caracterului său premonitoriu, filmările fiind începute în 1937, Charlie Chaplin a anticipat politica lui Hitler, ilustrând-o și intrând în istorie cu unul din cele mai bune filme din toate timpurile.

Toate numele din film sunt parodiate după numele personajelor din preajma lui Hitler. Charles Chaplin este dictatorul Tomaniei, Adenoid Hynkel, care e ușor de identificat. Benito Mussolini devine dictatorul Bacteriei, Benzino Napaloni, iar mâna dreaptă a lui Hitler, Goebbels este Garbitsch (Gunoisch, în traducere). Și feldmareșalul Herring este ușor de recunoscut în celebrul colecționar Hermann Goering.

Una din scenele celebre ale filmului este dansul cu Pamântul-balon pe muzica lui Wagner.

"Dictatorul" - primul film vorbit al lui Charlie Chaplin, dar și primul în care cineastul își manifestă public și foarte clar opțiunea politică -, rulează astăzi, 8 august, de la ora 19:00, la Club Doors. Intrarea este liberă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 07 August 2012
Stire din Cultură-Educație : Artiști în emoții la Vama Veche
Pagina a fost generata in 1.7175 secunde