Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" bifează o nouă performanță

Diana Andreea Catană, la Olimpiada Internațională de Științe

879
Diana Andreea Catană, la Olimpiada Internațională de Științe - dianacatana-1349799994.jpg

Articole de la același autor

Dintre cei 15 elevi români calificați în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2012, ce va avea loc în luna decembrie, în Iran, trei sunt elevi în clasa a IX-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța: Diana Andreea Catană, George Costin Dobrin și Miruna Maria Răduț. 


După trei zile de examene grele, cu subiecte din cele trei materii - fizică, chimie, biologie, Diana Andreea Catană s-a situat pe locul II, George Costin Dobrin pe locul VII și Miruna Maria Răduț pe locul XII. 
Așadar, Diana Catană va reprezenta România și, implicit, Constanța în Iran, alături de elevi din Iași, Craiova, Ploiești, Târgu Jiu și București. Ieri, declara pentru "Cuget Liber" că atmosfera la probele de baraj a fost foarte stresantă, din cauza emoțiilor foarte mari: "Nu mă aflam pentru prima dată în faza barajului. Este pentru a doua oară când mi-am dedicat toată vara pregătirii pentru lotul lărgit. Era mai mult stresul auto-impus, presiunea pe care o puneam eu pe mine. Au fost multe subiecte în timp destul de scurt. Dacă nu aveam experiența pe care am reușit s-o acumulez în cele două ediții de pregătiri, nu știu dacă aș fi reușit să trec mai departe. Subiectele erau medii spre dificile, dar erau multe". 
Gimnaziul l-a urmat tot la Colegiul "Mircea", iar pentru ea, cursurile clasei a IX-a au început abia ieri, ocazie cu care și-a cunoscut noii colegi. "Încerc și eu să iau cât mai repede note ca să mă pot concentra pe pregătire cu profesorii mei de la clasă: la fizică cu prof. Ion Băraru, la chimie cu prof. Monica Dumitru și la biologie cu prof. Liliana Timofte". Pe la jumătatea lunii noiembrie, va merge din nou la București, pentru două săptămâni, unde se va pregăti cu profesori universitari, se va întoarce acasă, va sta trei zile și apoi va decola cu destinația Iran. 
Întrebată care i se pare cea mai grea materie, a afirmat că fiecare funcționează pe un alt principiu: "La fizică se presupune că trebuie să înțelegem fenomenul, la chimie să știi reacția, iar la biologie să reușim să ținem minte materia". 
Diana mai are un frate, Alexandru Marian, elev în clasa a V-a tot la gimnaziul Colegiului "Mircea", pe care îl descrie ca fiind inventiv, "o calitate căutată la fizică". 
Pentru un olimpic internațional, timpul liber este aproape inexistent. Totuși, se delectează făcând fotografii și jucându-se cu fratele ei: "Mă relaxează momentele surprinse de aparatul de fotografiat". Recunoaște că înainte de a intra în febra olimpiadei ieșea cu prietenele în parc, dar de ceva vreme și-a sacrificat și această plăcere. "Competiția va fi foarte mare acolo, în Iran, pentru că ne întrecem cu elevi indieni, coreeni, chinezi. Poate cei mai norocoși sunt elevii chinezi, care dacă sunt descoperiți în școală ca fiind talentați la chimie, spre exemplu, nu mai fac restul orelor, ci doar materia de interes. La noi e mai greu, pentru că nu mă pot focaliza doar pe cele trei materii, ci trebuie să-mi văd și de restul orelor". 
Cât privește viitorul ei după clasa a XII-a, acum cochetează cu ideea de a urma o facultate în America și să se facă inginer la NASA sau inginer genetician. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5271 secunde