"Destine frânte pentru Țară". Mărturii cutremurătoare din închisorile comuniste

858

Articole de la același autor

Sâmbătă, 6 iulie, începând cu ora 11.30, la Mănăstirea Dervent, va avea loc un eveniment foarte important, realizat de Arhiepiscopia Tomisului, împreună cu Asociația "Casa Mării Negre" și Asociația Națională "Cultul Eroilor - Regina Maria", filiala județeană Constanța. Este vorba despre simpozionul internațional "Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească". 


Potrivit președintelui Asociației "Casa Mării", dr. Dorin Popescu, prima ediție a acestui simpozion a avut loc în iulie 2018, tot la Mănăstirea Dervent, și a reunit personalități ale vieții culturale și spirituale din provinciile istorice românești. Succesul ediției princeps a generat decizia organizatorilor de permanentizare a evenimentului prin desfășurarea unor ediții anuale ale acestuia. 


Obiectivul principal al evenimentului îl reprezintă evidențierea suferințelor și martiriului românesc în ultimii 100 de ani, pe tot cuprinsul vetrei noastre istorice, precum și a dramelor individuale și colective care au marcat ultimul veac în România și în provinciile istorice românești. Acestea se referă la lichidarea identității și conștiinței românești în Basarabia și Bucovina, deportările colective în Siberia și Kazahstan, masacrele de la Lunca, Ostrița și Fântâna Albă, dramele refugiaților basarabeni și bucovineni în România, dramele celor două războaie mondiale, represiunea comunistă (închisori, lagăre, Canal, munca silnică, ostracizarea elitei, persecuțiile politice și religioase, domiciliile forțate, epurările etc.), exilul românesc etc. 


"Simpozionul își propune atât dezbateri la zi privind cauzele, dimensiunile și consecințele acestor forme ale tragicului și suferinței românești în ultimul veac, cât și evocarea unor martiri și mărturisitori ai poporului român, din toate provinciile sale istorice, prioritar Basarabia și Bucovina, ale căror destine frânte au ținut vie forța credinței acestui popor în Dumnezeu și în Țară", a precizat dr. Dorin Popescu.   


La ediția din acest an, participă academicieni, universitari, istorici, oameni de cultură și experți în domeniu din Republica Moldova, nordul Bucovinei, Transilvania și alte regiuni istorice românești, cărora li se adaugă reprezentanți ai elitei academice și culturale din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea). 


"Prin tematică și participare, simpozionul de la Dervent «Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească» a devenit deja o dezbatere unică în Dobrogea, despre funcțiile taumaturgice și tămăduitoare ale memoriei colective, care nu lasă în uitare și colb crucile, suferințele și martiriul poporului român - în special ale românilor care au iubit această țară cu o dragoste mai mare decât frica de a o pierde prin moarte", a completat președintele Asociației "Casa Mării Negre". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2679 secunde