Despre sărbătorile de iarnă la români și bulgari, la Muzeul "Callatis"

298
La Muzeul "Callatis" din Mangalia va avea loc sâmbătă, 12 decembrie, ora 11, o manifestare intitulată "Sărbătorile de iarnă la români și bulgari", o acțiune ce își propune să prezinte obiceiurile practicate de cele două țări în această perioadă.
Românii se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă încă de pe 15 noiembrie, când începe postul Crăciunului, încheind perioada de celebrare pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan. Dintre ele, cele mai importante sunt Crăciunul, Anul Nou și Boboteaza. Crăciunul, sau Sărbătoarea Nașterii Domnului, este o zi de mare bucurie și binecuvântare pentru creștini. Credincioșii participă la slujbele bisericești și merg la colindat. Inițial, obiceiul de a colinda era practicat doar în Ajunul Crăciunului, dar acum se colindă în toate cele trei zile ale Crăciunului, precum și de Anul Nou. Colindele pot fi religioase sau laice și poartă mesaje de sănătate, bogăție și prosperitate.
Obiceiurile specifice românilor vor fi prezentate de elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonați de director Anișoara Teodorescu, prof. Ibolya Negoiță, prof. Edvica Popa și prof. Aura Stuparu. Despre obiceiurile și tradițiile Crăciunului va vorbi muzeograf Liliana Vioiu și muzeograf Ion Pâslaru, în timp ce elevii Centrului de zi din Agigea vor prezenta o expoziție cu vânzare cuprinzând ornamente de Crăciun. De asemenea, trupa de elevi "Muguri de folclor" de la Cercul Militar Mangalia, îndrumată de Georgiana Simionov, va interpreta dansuri tradiționale dobrogene.
Obiceiurile și tradițiile din Bulgaria vor fi prezentate de 30 de persoane de la instituțiile de cultură și învățământ din Varna, Durankulak, Constantinovo și Kamen Breag. Dintre aceștia îi amintim pe: Stanka Dimitrova, de la Muzeul Renașterii Bulgariei din Varna, Ana Nikolova, din cadrul Primăriei din Varna, Mara Spirova, de la Primăria din Constantinovo, profesori, elevi și studenți de la Colegiul de Economie și Turism din Varna. Alături de aceștia se vor afla Ziumbiul Medarov, din Durankulak, primarul Dobrinka Ialnazova, din Kamen Breag și Iurii Cearîiski, autorul unor albume referitoare la monumentele istorice de pe coasta Mării Negre. Grupul din Bulgaria va fi însoțit de Marieta Bobeva, directorul televiziunii "Varna" și jurnalista Kalina Tzacheva.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 11 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Școala Spectrum ajută copii nevoiași
Joi, 10 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Recital Romanian Piano Trio
Pagina a fost generata in 1.71 secunde