Despre metafizică, teologie și fenomenologie

253
Despre metafizică, teologie și fenomenologie - conferinta-1497186790.jpg

Articole de la același autor

Universitatea "Ovidius" va găzdui astăzi, între orele 16.00-18.00 conferința "Metafizică, teologie și fenomenologie", susținută de conf.univ.dr. George Bondor de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Evenimentul este structurat pe două axe principale.

Prima constă în reconstituirea istoriei sinuoase a înțelesurilor pe care le-a primit conceptul de metafizică, pornind de la Aristotel și până la metafizica de școală, în cadrul căreia el a dobândit un caracter încheiat din punct de vedere formal. Acest din urmă fapt, susțin organizatorii, este probat de primele critici sistematice ale metafizicii, cele ale lui Kant, Hegel și mai apoi Nietzsche, care au pus în discuție exact schema cvadruplă a metafizicii pe care filosofia de școală a promovat-o în tratatele cu caracter didactic din secolul al XVIII-lea.

Conform acestei scheme, metafizica are patru ramuri: ontologia (metaphy-sica generalis) și trei metafizici speciale (egologia, cosmologia rațională și teologia naturală).

A doua miză a conferinței va fi aceea de a proiecta peste istoria conceptului de metafizică o problematică fenomenologică. Mai precis, va fi investigată maniera în care a fost gândit, pentru câteva cazuri exemplare, modul de a se arăta al obiectului de studiu al metafizicii: al ființei, al princi-piului, al lui Dumnezeu. Evenimentul va avea loc la sala 037, campus. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2856 secunde