Despre Constantin Brătescu, pe meleagurile dobrogene

209
Despre Constantin Brătescu, pe meleagurile dobrogene - bratescu-1601556899.jpg

Articole de la același autor

Numele lui Constantin Brătescu este cunoscut de orice român. Este imposibil să nu fi auzit vreodată de el. Născut în satul Câşla, din judeţul Tulcea, a devenit student în anul 1901, la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, dar, atras de cursurile profesorului Simion Mehedinţi, se dedică geografiei. În 1906, îşi ia licenţa în geografie, funcţionează ca profesor suplinitor, ca bibliotecar la secţia de geografie a Universităţii din Bucureşti, ca asistent, apoi, la catedra de geografie a profesorului Simion Mehedinţi. Specialiştii Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” spun că, în anul 1909, pleacă în Germania, la Universitatea din Leipzig şi Berlin pentru specializare. La întoarcerea în ţară, este numit profesor de geografie la Şcoala normală din Constanţa.

Apoi, în timpul războiului, este mobilizat la serviciul de cartografie al armatei. După război, a devenit director al Şcolii superioare de comerţ din Constanţa. Ulterior, a înfiinţat o şcoală elementară de comerţ şi o Şcoală de ucenici.

„Paralel, are şi o activitate literară, publicând în reviste (Arhiva Dobrogei, Analele Dobrogei), poezii, recenzii, traduceri, sub pseudonimele Salsovia, C. B., B. Împreună cu numismatul Constantin Moisil înfiinţează şi conduce revista «Arhiva Dobrogei», iar cu prietenul său, avocatul şi publicistul Ioan N. Roman, înfiinţează, în 1920, revista «Analele Dobrogei», care, din 1924, continuă să fie editată în Cernăuţi, unde Brătescu funcţiona ca profesor la catedra de geografie a Universităţii”, au declarat bibliotecarii. Ei au precizat că toate cursurile sale de geografie generală, de geomorfologie comparată, studiile ştiinţifice, notele, culegerile de folclor şi încercările literare au îmbogăţit tezaurul literar şi ştiinţific al ţării. La Constanţa, corespondenţa lui I. C. Brătescu a fost achiziţionată de Colegiul Naţional „Constantin Brătescu”, în urmă cu câţiva ani.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2835 secunde