Deși prelungirea vacanței de iarnă a fost refuzată, părinții nu-și anulează concediile

3966
Deși prelungirea vacanței de iarnă a fost refuzată, părinții nu-și anulează concediile - fondprelungirevacanta-1640718344.jpg
După ce aproape 130.000 de persoane au semnat o petiţie pentru prelungirea vacanţei de iarnă a tuturor elevilor până pe 9 ianuarie 2022, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că această vacanță nu se va prelungi, întrucât s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, nu de vacanţă.



Argumentată temeinic de inițiatori, petiția invoca o serie de prevederi ale Convenţiei asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989, dar și faptul că există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar, iar finalul vacanțelor are decalaj de o săptămână.

De asemenea, extinderea vacanţei de iarnă pentru toţi copiii până în 9 ianuarie 2022 ar fi permis acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi psihice.

Ca să nu mai spunem că există familii care şi-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au şi plătit avans). Nu au fost uitați nici părinţii care lucrează în străinătate care şi-au luat concediu două săptămâni cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru a veni în ţară şi a petrece timp cu copiii lor. Pe de altă parte, există familii care sărbătoresc Crăciunul de rit vechi, în 7 ianuarie, ceea ce nu va mai fi posibil dacă elevii reiau cursurile în 3 ianuarie.

În ciuda tuturor acestor argumente temeinice, Sorin Cîmpeanu a refuzat prelungirea vacanței.

„Avem un grafic de învățământ/structură a anului școlar aprobată prin OM 5549/5 noiembrie 2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor. Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Națională și BAC). Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație. Avem recunoașterea faptului că în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”, a spus ministrul.

Și, totuși, părinții sunt deciși să meargă în vacanțele programate după data de 3 ianuarie 2022, când elevii de gimnaziu și liceu ar trebui să se întoarcă în bănci, convinși fiind că nu se pierde prea multă materie în prima săptămână de după vacanță.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5264 secunde