Tragedia profesorilor constănțeni:

"Decât salariu de necalificat, mai bine vând chiloți în mall"

4058
53

Articole de la același autor

Cu doar două zile înainte de începerea anului școlar, în statisticile Inspectoratului Școlar Județean Constanța încă mai există catedre neocupate, semn că elevii vor avea din nou parte de… substitute pe post de profesori la anumite materii.

Ieri, în aula mică a Liceului Teoretic "Ovidius", am asistat la o adevărată "vale a plângerii". Oameni în toată firea își frângeau degetele în fața unui panou pe care erau afișate fracțiuni de catedre din care trebuiau să-și alcătuiască o normă de cel puțin 18 ore - în cazul profesorilor, 20 de ore - în cazul învățătorilor și 25 de ore - în cazul educatorilor. Și dacă în ultimele două situații nu ar constitui o problemă, important este să existe catedre pliate pe dorințe, la profesori, aveam să asistăm la adevărate drame.

Spre exemplu, la franceză, o candidată nu a reușit să întrunească cele 18 ore care să-i permită să susțină Definitivatul, pentru că nu a găsit decât două posturi la Corbu și Săcele care totalizau - culmea! - 17 ore: "Mă duc acasă să-mi plâng ghinionul, pentru că iar pierd un an și nu pot să-mi susțin Definitivatul!".

Puțin mai norocoasă, o absolventă de Afaceri internaționale la Universitatea "Ovidius", promoția 2011, de loc din Ostrov, care a reușit să ocupe, ca necalificat, o catedră de franceză chiar în localitate, ne mărturisea: "Am stat cu niște emoții groaznice. Știu că este o pensionară, de franceză, din Năvodari, care ar fi intenționat să facă naveta la Ostrov. Eu speram că pot lua și câteva ore suplimentare, pentru că am, ca necalificat, un salariu de 777 lei, la fel ca o femeie de serviciu. Și administratorul are mai mult decât mine, că mai bagă un lemn în foc. Pe mine nu mă deranjează postura de necalificat, cu toate că sunt calificați care iau nota 5 la concurs și țin nasul pe sus, iar eu am luat 9,20 la scris și 9 la oral. Anul trecut, am predat la Ostrov și ore suplimentare și am reușit să ajung la un salariu de 920 lei. Dar sincer vă spun că am luat și ore de dirigenție, chiar dacă nu mi-au fost plătite în final, pentru că mi-au intrat la suflet copiii. Anul acesta, am intrat prima la Facultatea de Litere, la fără taxă, tot de dragul de a rămâne în învățământ", a conchis tânăra.

Nu la fel de tânără, absolventă a facultății în 1994, o profesoară de germană a fost obligată să-și alcătuiască o catedră din trei fracții, respectiv opt ore la Școala nr. 11 din Constanța, alte opt ore la Liceul "Decebal" și încă trei ore la liceul din Cumpăna. L-am întrebat pe prof. Marius Liviu Petre, inspector Resurse Umane, ce se întâmplă în cazul în care se va ajunge la suprapunerea orelor. "La întocmirea orarului, directorul trebuie să țină cont și de posibilitatea respectivului profesor de a-și susține toate orele. Uneori, am luat legătura între noi directorii, pentru a ne pune de acord, atâta timp cât și profesorul nu exagerează cu pretențiile", ne-a lămurit prof. Petre.

La ieșirea din liceu, una dintre profesoare își împărtășea colegelor oful de a nu fi reușit să găsească anul acesta catedră. "La anul, trebuie să o iau de la capăt, chiar dacă am atâția ani vechime în învățământ. An de an depunem dosare peste dosare, care rămân la ISJ, ca la anul să ni se ceară alte hârtii, de parcă nu am trăi în secolul XXI, cu smart-phone și tabletă. Și decât să merg necalificată pentru 700 de lei, mai bine vând chiloți în mall pentru 1.200 lei, cât aș primi salariul de profesor calificat!", și-a încheiat păsul candidata.

Cert este că solicitări și discuții au fost destul de multe, ieri, din moment ce candidații care vizau posturi de matematică-informatică, fizică, chimie sau biologie au ajuns să stea față-n față cu… oferta abia la ora 15,30, în loc de ora 12, cum fuseseră programați. 

Comentează știrea

53 comentarii. Pagina 1 din 6. Click pe pagina dorită : 1 2 ...6 
fin observator
11 septembrie 2015
Sunteti bineveniti in invatamantul constantean

Mai, sa fie! Nimic despre directori, despre ISJ? Dar nu-i nicio problema, uite poza de la sedinta publica! Este si d-na inspector Codreanu in centrul atentiei, totul e de bun augur. Veniti dragi tineri in invatamant, ca e bine. Va asteptam cu bratele inchise!

Va rugam
11 septembrie 2015
pauza ptr miha stan

Chiar va rugam, dragi profesori de la 28, dati-i o pauza directoarei voastre. Asa ar fi decent. Oricum, sigur mai are de citit din ziarul de ieri.

dd
11 septembrie 2015
d

Aloooo, mai usor cu pianul pe scari. Habar n-am de ce va certati, doar n-oi fi idiot sa va citesc toate comentariile, am treburi mai bune de facut. Nu intereseaza pe nimeni in afara de voi, asa cum nici pe voi nu va intereseaza de alte subiecte. Faceam doar observatia ca va certati mai rau ca tigancile in piata chiliei. Daca voi credeti ca un ziar online este platforma potrivita pt acest lucru, va inselati. Daca una sau alta a facut ceva ilegal, pac o plangere la politie; nu asa e civilizat? Si nu va mai dati singuri +1, e penibil :))))

bb
11 septembrie 2015
Am reevaluat-o pe stan

Buna dimineata , soare! Dupa cum spuneam, am revaluat-o pe Miha. Pana la urma, nu e numai vina ei ca lucrurile stau asa cum stau la scoala-jucarie (stiti povestea). Nici ca face ce vrea cu oamenii de-acolo. Pai, pana la urma, cine-a pus-o si mentinut-o in functie? Nu cei de la ISJ? Fostii, actualii si probabil si viitorii? Prost sa fii sa nu te faci director, daca e-atat de usor! Si sa faci magarii e usor, ca te lasa ei...atunci, ce mai putem spune, decat JOS INSPECTORATUL JUDETEAN CONSTANTA? Totusi, nu va lasati dusi in eroare. Nici pe ea nu o m ai vrem...

Răspuns la: d
Adăugat de : dd, 11 septembrie 2015
Aloooo, mai usor cu pianul pe scari. Habar n-am de ce va certati, doar n-oi fi idiot sa va citesc toate comentariile, am treburi mai bune de facut...
Cruella
11 septembrie 2015
Ma iubiti?

'neata! Vai, ce prost am dormit,de-asta m-am si trezit asa devreme. Vroiam sa vad daca s-au mai linistit apele, ca ieri am avut o zi groaznica! De dimineata pana seara niste ofticati au dat in mine!!! Nu mi-am revenit nici acum...Dar ma bucur ca am si prieteni adevarati. Sa stiti ca asa e, pana la urma. Eu chiar n-am nicio vina ca am ajuns directoare! Ei m-au fortat, au zis ca trebuie, trebuie neaparat sa ma fac manager de top la scoala aceasta, ca sunt minunata ca profesor,..si ca om, ce sa mai zic! Iar sotul a fost si el de acord, m-a sprijinit cum a putut, si iata-ma tot aici, deja asta e al patrulea an de cand sunt pe functie! Hmm, and I want more...! Acum, ce sa va mai zic, vorba unei bune prietene care conduce o anumita institutie din vecinatatea scolii (nu-i dau numele, sa nu se supere), ca director, nu trebuie neaparat sa fii iubit de toata lumea! Eu ma multumesc si cu putin...Acum vorbesc cu sustinatorii mei: Voi ma iubiti? Pe bune?

Vaduva Neagra
11 septembrie 2015
Mult, mult de tot!

Hai, ca m-am trezit si eu, am dormit binisor, ca am baut un ceai din acela, "Somn usor', cu levantica, si am reusit sa mai scap de cosmarurile pe care deja le aveam treaza fiind.... Ai dreptate, Cruella, ca-ntotdeauna, idiotii aia de la scoala s-au pus cu critica si cu dezvaluirile pe noi, zau ca nu stiam unde sa ma mai bag ca sa scap de ei! Au o guraa, cat o sura! Nu stiu ce i-a apucat, ca la un moment dat se potoliseara, faceau doar bascalie! Dar sper ca azi va fi mai OK, cat de cat. Azi mergem la mall? Ca vreau sa-mi pregatesc tinuta pentru festivitate, sa fiu bella si sarmanta! Bine, ne vedem, sper ca nu ai azi consiliu. Calificativele le-ai dat la prostii aia?

scriitor,cititor
11 septembrie 2015
Intelege ceva!

Pai,...tocmai observatia ca'' ne certam mai rau ca tigancile in piata chiliei'' e cretina!Cine cu cine se cearta?Te bagi in seama si,oricum cine te pune sa citesti?De ce iti bati capul?Nu ai inteles,...plangere la politie impotriva lui Stan,faci degeaba - nu se face nimic!Sta plangrea mult si bine acolo...se va solutiona cumva,...candva,...iar raspunsul va fi ca nu s-au probat suspiciunile,reclamatiile sau cum le vor numi...ca la ancheta corpului de control din minister.Daca tot citesti pe aici si pierzi timpul cauta sa intelegi niste aspecte ale acestei situatii!.....Sau mai degraba,esti vreo persoana careia ii stau in gat comentariile facute pe aici!?

Răspuns la: d
Adăugat de : dd, 11 septembrie 2015
Aloooo, mai usor cu pianul pe scari. Habar n-am de ce va certati, doar n-oi fi idiot sa va citesc toate comentariile, am treburi mai bune de facut...
frustratica
11 septembrie 2015
poate ne schimbam meseria

Ca veni vorba de calificative, nici noi nu le-am primit inca. Si stam asa, cu sufletul la gura, ca nu stim cum incepem anul scolar. Cu, sau fara calificativ? Eu cred ca o sa ma reorientez profesional. Vorba articolului de mai sus: mai bine vand chiloti la mall!

bb
11 septembrie 2015
Nu va intelege, oricum

Chiar nu-ti dai seama ca e unul dintre sustinatorii lui Stan? Dar draga dd, de ce nu recunosti, ca nu e o rusine! E dreptul tau sa sustii pe cine doresti, dar asuma-ti lucrul asta. Da, o sustin pe stan pentru ca...Sau: voi nu aveti dreptate pentru ca...E simplu! Iar daca nu este asa, si ne inselam noi, atunci iti recomandam sa nu mai citesti comentariile (pe care de fapt spui ca nu le citesti). De altfel a fost si mentionat : 'pentru cei interesati". Cat despre limbaj, recunosc ca m-a dat pe spate. Nu e de Piata Chiliei, e de ...tot rasul!

Răspuns la: Intelege ceva!
Adăugat de : scriitor,cititor, 11 septembrie 2015
Pai,...tocmai observatia ca'' ne certam mai rau ca tigancile in piata chiliei'' e cretina!Cine cu cine se cearta?Te bagi in seama si,oricum cine te...
agentul 007
11 septembrie 2015
poate e chiar ea

...poate e chiar miha, si zice ca e dd. Ce sa-ti spun, de la ce vine dd? De la doamna cea dulce, sau de la dear devil? O sa aflu eu, ca doar lucrez sub acoperire!

53 comentarii. Pagina 1 din 6. Click pe pagina dorită : 1 2 ...6 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4463 secunde