De vorbă cu bibliotecarii, despre Vasile Pârvan

151

Articole de la același autor

Luna aceasta, s-au împlinit 93 de ani de la moartea istoricului și arheologului Vasile Pârvan. Despre el și-au amintit, cu mare drag, ca de obicei, specialiștii Bibliotecii Județene "Ioan N. Roman", mai ales că el a fost printre primii arheologi ai Dobrogei.

Cu această ocazie, ei le propun, de data aceasta, un articol din "Analele Academiei Române", care este, de fapt, o prezentare susținută de Vasile Pârvan la Academia Română, pe 12 noiembrie 1915, prilejuită de descoperirea la Constanța a unor galerii subterane, pline de schelete umane, așezate unul lângă altul, transversal pe direcția galeriilor.

Potrivit lui Ionuț Druche, încă de la începutul discursului, Vasile Pârvan le aducea la cunoștință celor prezenți că datele pe care le va prezenta despre galeriile de la Tomis vin în urma unei cercetări foarte sumare, condițiile climatice fiind improprii unor săpături arheologice în lunile de toamnă.

"Cu toate acestea, deși prezența scheletelor umane putea duce la gândul că galeriile sunt catacombe-cripte, renumitul arheolog concluzionează că acestea sunt catacombe în sensul propriu al cuvântului, asemenea marilor catacombe romane.

La prima vedere, continuă Vasile Pârvan, se pare că prezența și modul așezării scheletelor arată că rămășițele au fost depuse acolo ulterior construcției catacombelor și, cel mai probabil, sfârșitul acestor oameni s-a datorat unui cutremur sau unei epidemii care a lovit Tomisul", a declarat bibliotecarul constănțean. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1677 secunde