De la Constanța, la Lisabona. Pe urmele unui ilustru arheolog

204
1

Articole de la același autor

Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Gabriel Custurea, ne-a declarat că Institutul Cultural Român de la Lisabona (Portugalia) a organizat, zilele trecute, la muzeul din Lisabona, un amplu eveniment dedicat lui Scarlat Lambrino, ilustru reprezentant al arheologiei române și al epigrafiei portugheze.

Astfel, au fost susținute mai multe prelegeri dedicate vieții și activității de cercetare a unuia dintre cei mai importanți arheologi români, creatori de școală atât în România, cât și, ulterior, în Italia și Portugalia: Scarlat Lambrino.

Directorul muzeului gazdă, Antonio Carvalho, moderatorul discuțiilor, a deschis seria prezentărilor, printr-o trecere în revistă a perioadei portugheze a lui Lambrino și continuată printr-o evaluare a impactului pe care diverse personalități ale culturii române l-au avut asupra spațiului cultural lusitan ("Intelectuali români în Portugalia în a doua jumătate a secolului XX"). Intervenția lui Carvalho s-a încheiat printr-o prezentare în premieră a unei suite de scrisori olografe, descoperite în arhivele muzeului, ale istoricului român adresate întemeietorului Muzeului de Arheologie din Lisabona, arheologul și etnologul Jose Leite de Vasconcelos, de care l-a legat o adevărată prietenie.

XXX

Cercetătoarea Irina Nastasi, muzeograf al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, a susținut lucrarea "Pe urmele lui Scarlat Lambrino: Histria, un punct de referință în arheologia românească".

"Pornind de la perioada când Scarlat Lambrino a fost șef de săpături pe șantierul arheologic de la Histria și director al Muzeului Național de Arheologie, domnia sa a trasat întreaga istorie a sitului dobrogean, sprijinindu-se pe numeroase documente fotografice, hărți și schițe ale planurilor succesive de excavare", a subliniat Nastasi. 

Comentează știrea

Dmitri
5 noiembrie 2015
A

Nu te înfrânge singur, creându-ți tu însuți obstacole și lăsându-te pradă îndoielii. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea "Născut pentru succes". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Sesiune națională la Muzeul Marinei
Pagina a fost generata in 0.3573 secunde