De ce sunt elevii constănțeni fruntașii chiulangiilor

1042
De ce sunt elevii constănțeni fruntașii chiulangiilor - chiul-1316367090.jpg

Peste un milion de absențe au totalizat în anul școlar 2010-2011 elevii constănțeni, mai precis 1.039.466. Probabil că într-o statistică națională ocupăm un loc fruntaș nedorit, având în vedere declarația Oanei Badea, secretar de stat în Ministerul Educației, care anunța săptămâna trecută că la nivel național, doar în primul semestru, s-au înregistrat 30 de milioane de absențe.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care s-a decis instituirea unor cartele pentru monitorizarea prezenței la ore atât a elevilor, cât și a profesorilor.

Liceenii, în fruntea clasamentului
Din statistica oferită de prof. Maria Moga, inspector învă-țământ preșcolar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, la învățământul pri-mar s-au înregistrat 51.656 de absențe, din care 41.405 au fost motivate. La învățământul gim-nazial, din 278.259 de absențe, 225.392 au fost motivate, iar la învățământul liceal, din 709.551 de absențe, 553.443 au primit o justificare.
Sondaje anterioare efectuate în rândul liceenilor ne-au ajutat să înțelegem care ar fi motivele pe care le "îmbracă" chiulul la vârsta adolescenței. Prea puține sunt justificările pe caz de boală, foarte multe dintre absențe fiind înregistrate la liceele tehnolo-gice, unde, conform celor declarate de prof. Gheorghe Gavrilă, director TELECOM, mai există elevi care se angajează, la negru, înainte de terminarea studiilor.
Mai există o categorie de "răzvrătiți", care îi consideră pe profesorii de la anumite ore niște "depășiți plictisitori", pentru care nu merită să atârni în bancă. Mai bine o cafea la terasă sau o țigară în parc, pe speteaza altei bănci decât cea din clasă.

Părinți preocupați de motivări, nu de cauze
Conform Regulamentului de organizare și funcționare a unităților din învățământul preuniversitar nr. 4925/2005, pentru 10 absențe se scade un punct la purtare, pentru 20 - două puncte și așa mai departe. Făcând o medie între cele peste un milion de absențe înregistrate la Constanța și cei 100.000 elevi care frecventează școala, ar reieși o medie de 10 absențe per capita, deci media 9 la purtare pentru toată lumea.
Din păcate, după cum ne-au declarat numeroși manageri de instituții, prevederile regulamentului nu se aplică decât în cazuri extreme și după cum știm au fost destule scandaluri - vezi la Grup Școlar "Carmen Sylva" sau la TELECOM - unde părinții s-au revoltat pentru scăderea notei la purtare pe motiv de absențe.
Și mai trist este faptul că părinții, în majoritatea cazurilor, ajung să se preocupe pentru motivarea absențelor copiilor, în loc să-și pună mari semne de întrebare legate de modul cum își petrec aceștia timpul când nu se află în bancă. "Am avut părinți care ne-au adus scutiri în luna iunie pentru absențe din luna mai, în condițiile în care regulamentul prevede clar că acestea se primesc la maxim șapte zile de la revenirea elevului în instituție", ne-a declarat un fost director de liceu.
Se presupune că dacă s-ar respecta litera regulamentului, am putea asista fie la o "decimare" în masă a chiulangiilor, fie la o stă-pânire a fenomenului. Deocamdată, însă, asistăm la un compromis, pentru că experiența a demon-strat multor diriginți că scăderea notei la purtare pe motiv de absențe dă naștere la scandaluri nedorite.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Site de "urgențe matematice"
Miercuri, 14 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : 180 lei, "Bani de liceu"
Pagina a fost generata in 0.3956 secunde