De ce nu va mai putea Răducu Popescu să-i schimbe pe directori

3283
22
De ce nu va mai putea Răducu Popescu să-i schimbe pe directori - raducupopescu1-1408640537.jpg

Articole de la același autor

Ieri, ministrul Educației, Remus Pricopie, a făcut un anunț bombă: până la 1 septembrie 2015, toate funcțiile de conducere din sistemul de educație vor fi ocupate prin concurs, primele concursuri urmând să se desfășoare începând cu luna ianuarie.

Acum șase ani, în 2008, erau organizate ultimele concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere, răstimp în care numeroase mandate de directori de unități școlare au expirat, iar inspectorul general Răducu Popescu a avut atributul de a numi alte persoane la conducere sau de a menține. În marea majoritate a cazurilor, directorii au fost schimbați.

Legat de această situație, nu au putut fi organizate concursuri pentru funcțiile de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar întrucât consiliile de administrație ale acestora funcționau după vechea lege și nu se puteau constitui după Legea 1/2011.

Iată cum a reacționat prof. dr. Răducu Popescu la aflarea veștii că și inspectorii generali vor susține concursuri: "Organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere este cel mai bun semn de însănătoșire a sistemului de învățământ preuniversitar, conferă stabilitate și, implicit, creșterea calității actului educațional. Un contract de management presupune respectarea angajamentelor făcute de către director, asumarea obiectivelor propuse și realizarea proiectelor pe o perioadă mai lungă de timp. În momentul de față, în învățământul constănțean, toate funcțiile de conducere, îndrumare și control, respectiv 28 de inspectori școlari, un director Casa Corpului Didactic, 204 directori de grădinițe, școli, licee, cluburi și Palat, 80 directori adjuncți, sunt ocupate prin detașare în interesul învățământului, până la organizarea concursului, în conformitate cu prevederile Metodologiei cadru privind mobilitatea personalului didactic".

Așadar, începând de luna viitoare și până în decembrie, se vor stabili procedurile și se vor aduce clarificări, inclusiv în cadrul unor dezbateri publice, după care se vor depune candidaturile. Din ianuarie 2015, vor începe concursurile pentru ocuparea funcțiilor de inspectori școlari, inspectori școlari generali și inspectori școlari generali adjuncți, apoi vor urma concursurile pentru posturile de director și director adjunct din licee, iar în final vor fi organizate concursuri pentru funcțiile de conducere din școli, grădinițe, cluburi școlare și sportive.

Mare atenție la consiliile de administrație

Ministrul Educației a arătat că în procesul de desemnare a directorului unei unități, consiliul de administrație este "fundamental", întrucât, dacă nu este constituit acesta, nu se poate organiza concursul.

"Aproape 40 la sută din consiliile de administrație ale unităților de învățământ din România funcționau după legea veche, pentru că nu se puteau constitui după legea nouă, respectiv Legea

1/2011, pentru că acolo avem reprezentanți ai Consiliului Profesoral al școlii, ai autorităților locale, reprezentant al primarului, observatori din partea sindicatului și elevilor", a spus Pricopie, arătând că, în multe situații, primăriile nu și-au trimis reprezentanții în aceste consilii.

De asemenea, a mai precizat că a fost realizat un proiect de Ordin de organizare și funcționare a consiliilor de administrație care urmează să fie supus dezbaterii publice și aprobat în următoarele săptămâni, apoi vor fi aprobate și metodologiile pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar, inspector școlar general și inspector școlar general adjunct.

Comentează știrea

22 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
jurnalist de investigatie
22 august 2014
numirea directorilor

Raducu Popescu ,numeste directorii in carciuma la Negureni . S-a dus ieri la Baneasa , chemat la ordin de primarul din Baneasa ( care se lauda ca-l are la mana pe Raducu Popescu ) sa" negocieze" directorii de scoli din zona Baneasa . UNPR-istii , i-au prins si i-au fotografiat in toiul negocierilor la cea mai jegoasa spelunca , Popasul de la Negureni . Ziarul Replica a scris pe larg despre asta : La Baneasa , politica e in zona crepusculara... In locul lui Raducu , dupa o asemenea fapta , mi-as da demisia de onoare .

constantean
22 august 2014
excelenta veste

sa dea concurs pe bune,cu camere,nu sa impinga ei spaga sa iada tot astia de sunt la concurs..Un manager bun nu ameninta,nu se razbuna..astia se cred nemuritori pe acaunul directorului..sunt niste caractere infecte,unii..daca le ies bani si spaga,fac orice..

relu
22 august 2014
gevat

abia astept sa-l vad pe dir GEVAT de la colegiul de arte regina maria cum ii tataie curul la acest concurs ...!!!subiecte unice ....camere de luat vederi ca la bacalaureat ....si comisii din alte judete ....!!!

Nu conteaza
22 august 2014
Demagogie ieftina

Numirea prin concurs este prevazuta in Legea Educatiei din 2011 . Si? S-a intamplat ceva? Numirile sunt tot politice! Se vor gasi in continuare tot felul de impedimente care nu vor permite organizarea acestor concursuri, astfel ca numirile vor fi tot politice. Insasi functionarea Consiliilor de Administratie este defectuoasa, si asta tot din cauza legii!

Un constantean
22 august 2014
adio spaga primita de la directori,d-l general

sa te vad acum.Raducule,nu mai poti s-o tii pe Svinarciuca si pe muma padurii..ca tre sa dea concurs..atatia oameni de caracter i liceul ala si alegi niste mojici..cu camere,cu comisii din alte judete si afara din concurs cu cei care fraudeaza..

profesor
22 august 2014
director

Sa fim putin seriosi: la concurs nu participa decat "numitii", adica cei care sunt solicitati sa ocupe acele posturi. Ce conteaza lucrarea scrisa, camera de luat vederi sau altceva, daca la concurs se vor inscrie doar cei ce trebuie sa ia. Sau alternativa: o lucrare corecta, nu atrage dupa sine obligatoriu un manager competent! Asa ca nu va mai imbatati cu apa rece! Ideea de baza este aceea ca daca la alegeri se intampla, Doamne fereste ceva, oamenii care au concurs nu pot fi schimbati timp de 4/5 ani, depinde de lege!

eu
22 august 2014
intrebare

Incepand cu 1 septembrie 2014, Raducu, poate face schimbarile pe care si le-a propus?

jiji
22 august 2014
behhh

dar vad ca nici un ziar din ct nu a relatat patania pastaii primar. si-a dat cu portbagajul de la decapotabila in fatzalau, de i-a dat sangele. ce penibil era, in primul rand sa vii 120km cu masina decapotata, sa-ti faca capul pepene. plus o pitzi blonda in dreapta sa se asorteze cu camera de hotel. mai penibil ca mazare nici ca exista in tara .

buffy
22 august 2014
ahahhaha

Concluzie? Mazăre conține și sânge, capul fiind pe post de bidon....Măi Măzărici, ai greșit adresa, campania de donare de sânge nu-i în parcare chiar dacă aveai ''asistenta'' lângă tine. Vezi că ți-ai rupt arcul ce menține capacul portbagajului ridicat, dacă tot umbli cu pararuginitura aia de fițe.

rontailaa
22 august 2014
Lăducu cel Frumos

nu crăpi de oftică că nu mai poți numi directorașii tăi??

22 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4262 secunde