De ce au ajuns elevii constănțeni să se răscoale

406
Dovedind o solidaritate și un curaj mai puternice decât ale profesorilor lor, elevii au intrat, de la începutul acestei săptămâni, în grevă japoneză. 

Recent, participam, la Prefectura județului Constanța, la o întâlnire a Consiliului Județean al Elevilor cu prefectul Eugen Bola, dar și cu prof. Mircea Vrană, inspector școlar general adjunct, și Adrian Topor, vicepreședintele Federației Naționale a Părinților, și Mitică Iosif, președintele sindicatului învățământ. Motivul întâlnirii l-a constituit dorința elevilor de a avea un reprezentant în consiliile de administrație ale unităților de învățământ nu numai în calitate de observator, ci și de membru cu drept de vot. Dacă adulții de la prezidiu sau din sală au încercat să le tempereze elevilor din dârzenie, aceștia, în frunte cu Alexandru Bajdechi, liderul ales, și-au argumentat demersul prin aceea că o asemenea reprezentare la "nivel înalt" ar conduce la o încredere sporită în profesori.

Acțiunile elevilor constănțeni nu s-au oprit aici, de luni mai mulți elevi navetiști și colegi de-ai lor din județul Constanța intrând în grevă japoneză. Cei care fac zilnic naveta la școală nu și-au mai primit de opt luni de zile deconturile pe abonamentele de transport, așadar au decis să intre în grevă japoneză pentru a trage un semnal de alarmă față de situația actuală. Unii părinți abia fac față cheltuielilor lunare cu școlarizarea, iar cheltuielile cu abonamentul de transport reprezintă o adevărată povară.

"Marți, a avut loc o videoconferință cu ministrul Educației pe tema deconturilor elevilor navetiști. Ministrul a afirmat că în următoarele zile urmează să se plătească aproximativ 40% din datoria totală față de elevi. CJE Constanța apreciază faptul că se caută soluții, dar cei 40% nu rezolvă problema elevilor. Sperăm ca ministerul să vină cu soluția decontării și a celor 60%, altfel putem vorbi de continuarea demersurilor noastre privind greva japoneză", declara, ieri, Alexandru Bajdechi, liderul elevilor din județul Constanța.

Același ministru Remus Pricopie a declarat că va urma o propunere legislativă. "Nu este exclus să fie chiar ordonanță, pentru ca de la 1 septembrie să nu mai fim în situația de a alimenta firmele de transport", a precizat ministrul. Acesta a susținut că banii nu se vor mai acorda pe bază de abonament, "ci direct în contul elevilor, sub formă de bursă suplimentară de transport". Bursa va fi calculată în funcție de distanța dintre școală și domiciliul elevilor, a declarat ministrul Pricopie.

O altă direcție prioritară pentru Consiliul Județean al Elevilor din Constanța este decontarea a jumătate din contravaloarea abonamentului pentru transportul cu mijloacele RATC.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3675 secunde