De ce a fost închisă Biserica SFÂNTUL MINA! SCANDAL fără precedent în ARHIEPISCOPIA TOMISULUI

4777
17
De ce a fost închisă Biserica SFÂNTUL MINA! SCANDAL fără precedent în ARHIEPISCOPIA TOMISULUI - sus-1363121565.jpg

Articole de la același autor

Unul dintre cele mai dragi lăcașe de cult ale creștinilor ortodocși constănțeni, Biserica Sfântul Mina, situată în parcul Tăbăcărie, și-a închis, ieri, porțile. Printr-un comunicat remis redacției de către Asociația "Așezămintele Sfântului Ma-re Mucenic Mina", se aduce la cunoștința credincioșilor care frecventau această biserică faptul că, începând cu 12 martie, va fi temporar închisă.


"Regretăm această situație de fapt, apărută în urma unei dispute inter-instituționale pe care o avem de mai mult timp cu Arhiepiscopia Tomisului. Am luat decizia și în urma discuțiilor cu duhovnicii noștri și ne rugăm bunului Dumne-zeu ca, pentru rugăciunile Sfântului Mina, să ajute în rezolvarea acestei probleme. Cei care iubim biserica Sfân-tul Mina cunoaștem menirea acestui lăcaș de cult - așe-zământ de binefacere, în orașul Constanța și dorim ca aceasta să se păstreze. Acest comunicat se dorește a fi unul pentru credincioșii care frecventează biserica Sfântul Mina din Constanța. Vă mulțumim pentru înțelegere!Din păcate, în ciuda încercărilor noastre de a discuta cu părintele paroh Nicolae Picu, acesta nu a fost de găsit, iar unele surse afirmă că ar fi plecat în Italia, unde are un frate. 


Preotul Nicolae Picu a fost exclus din preoție


Povestea datează din toamna anului trecut, când Arhie-piscopia Tomisului a decis demararea unei cercetări la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanța. În urma acestei cercetări, a rezultat că, în calitatea sa de paroh al bisericii Sf. Mare Mucenic Mina, pr. Nicolae Picu și-a asumat dreptul de proprietate asupra bisericii și oficiului parohial, efectuând cadastrul și intabularea în favoarea Asociației "Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina". Fapt ce contravine art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române (cu caracter de lege), care reglementează fără echivoc că o biserică, imediat după sfințirea ei, trece de drept în proprietatea și folosința unităților de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul și clădirile afectate ei.


În consecință, Adunarea Eparhială, formată din 30 de membri, clerici și mireni, a decis suspendarea din preoție a pr. Nicolae Picu și deferirea lui spre judecată consistoriului eparhial, precum și demararea acțiunilor legale în instanță pentru recuperarea bunurilor. 


Caz deosebit de grav 


Asistăm la un caz mai rar întâlnit în România, catalogat de Arhiepiscopia Tomisului drept o intenție de a privatiza o biserică, lucru imposibil de acceptat, cel puțin pentru principalele religii cunoscute în țara noastră. Pe de altă parte, este cunoscut efortul extraordinar pe care părintele Nicolae Picu l-a depus încă din anii 90 când a demarat colecte impresionante, cu acordul Arhiepiscopiei, pentru a ridica un lăcaș de cult în stil maramureșean la Constanța. Și care, în anul 2000, avea să primească sfințirea mică, ca mai apoi, în 2010, să aibă loc sfințirea mare.


Conform declarației purtă-torului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaș, în actualele condiții va fi necesară solicitarea unei ordonanțe președințiale prin care să i se confere unui judecător puterea de a dispune punerea la dispoziția enoriașilor a bisericii "Sf. Mina" din Constanța. 


Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
europeanu
13 martie 2013
HOTII

asta e o lucratura tipica spagoveanului care nu mai are nimic sfant.La fel ca prietenii lui hotul de mazare si porcul betiv este parte integranta a celor care distrug orasul meu.AL MEU !!! Nu al lor !!!

Un om
13 martie 2013
Trist

In ziua in care enoriasii pun lacat la o Biserica, atunci inseamna ca cel care o pastoreste nu se face vrednic de aceasta. Preotul Picu, daca a gresit, trebuie sa suporte consecintele, iar daca este nevinovat, trebuie sa suporte nedreptatea. Aceasta stare de fapt se va acutiza. Oamneii vor ramane fermi pe pozitie, biserica fiind a lor. Constanta saraca de ea, a ajuns de plans. Mare pacat ca s-a ajuns aici. Arhiepiscopia nu o sa deschida biserica. Cine are de suferit? Vai de mama noastra. Cineva spunea aseara pe o retea de socializare: "Incuiatii inchid pe Hristos!" Oare cu ce drept sunt jigniti acei oameni? Acei incuiati au jertfit pentru ca acea Biserica sa arate asa. Pacat. La ce folos pentru un preot sa se zbata sa ridice biserica?

un credincios
13 martie 2013
pacat

Inchideti acest lacas de cult asa cum ati inchis Cazinoul si l-ati lasat in paragina, asa cum ati scos din fuctiune fantana arteziana de la gara pentru a instala "papadiie liu mazare". simbolurile Constantei. Calcati in picioare tot ce are mai frumos si mai sfant populatia acestui oras, ii distrugeti edificiile emblematice. Probabil telegondola va deveni noul simbol al Constantei sau.... pastaia de mazare? Sa va fie RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!

ion
13 martie 2013
cu ce drept?

mai oameni buni.... ati inchis scoli, spitale, cinematografe... dar o biserica cine va da dreptul sa o inchideti? dupa sfintirea ei aceasta devina casa lui dumnezeu... sa inteleg ca l-ati dat pe dumnezeu afara in strada si atzi inchis biserica? poate cumva nefartate a facut cerere de retrocedare a casei si reprezentantul lui pe pamant spagoveanu s-a si executat?

un constantean
13 martie 2013
biserica

De cand o biserica (sau un lacas de cult), este proprietatea cuiva? Eu am citit in Biblie ca aceasta este "Casa Domnului" , pentru oameni. V-ati cam indepartat de oameni popilor..... Nu mai sunteti "pastori de suflete" Sunteti MONOPOLISTI! Biserica a devenit o "Institutie" privata cu acte in regula! . Aveti venituri, cheltuieli, TAXE!!!...... Aveti monopol pe botezuri, pe cununii, pe inmormantari, pe cimitire!!! Si pe biserici! Unde este credinta adevarata SPIRITUALA, care nu se bazeaza pe bani si pe avere???? O sa ramaneti singuri popilor (ca preoti nu mai sunteti de mult!!!). Asa cu Isus isi tinea predicile si raspandea credinta in aer liber, asa si noi putem fi alaturi de Dumnezeu si fara bisericile voastre aurite si pline de aparate de taxat, cu Mercedes-urile voastre de sute de mii de euro!!. Ar trebui ca Isus sa mai faca odata ceea ce a facut acum 2000 de ani, cand a intrat cu biciul in Templu si i-a alungat pe cei care transformasera casa Domnului din lacas de rugaciune in institutie de facut bani!. Nu credeti ca, dupa ce o sa plece dintre noi generatia asta de babe si mosi care se duc la slijba, apoi se intorc acasa si isi plesteama animalul din curte, se cearta cu vecinul, barfeste, "face pomana"cica.. intre rude, .. nu o sa mai aveti "clienti"?? O sa inceapa o noua credinta adevarata.. IN DUMNEZEU... nu in biserica .....

gabi
13 martie 2013
mina

Eu nu stiu cum a putut sa faca cadastru pe aceasta asociatie , nici nu prea cred acest lucru , si cand s-a intamplat acest fapt . Ceea ce stiu este ca seful bisericii pe Dobrogea , nemultumit fiind , de banii adusi la centru de catre preotul Picu a inceput sa-l " sape " de vreo 2 ani .Mai stiu ca acest preot este singurul care a dat inapoi ceva comunitatii prin ingrijirea unor copii cu dizabilitati si reintegrarea unor oameni nevoiasi in societate .Mai cunoaste cineva in orasul Constanta o biserica care sa se fi implicat in vreun proiect similiar , in afara de biserica catolica ? Sa aduni niste copii , sa-i educi , sa-i hranesti , sa cauti sponsori , eu cred ca a reusit sa faca foarte multe pentru care merita respect . Problema este la Patriarhie si nu la parintele Picu !

Anonim
13 martie 2013
Biserica

Biserica Sf.Mina era singura din Constanta care avea un program social. Preotul Picu a refuzat ca veniturile obtinute de la enoriasi sa intre in buzunarele fara fund ale bisericii si si-a dorit sa ii ajute pe cei in mijlocul carora slujea.Foarte multi copii speciali au gasit la biserica Sf.Mina un loc in care puteau fii fericiti. O mare pierdere pentru ortodocsii romani.

CREDINCIOS
13 martie 2013
BLESTEM PENTRU CEI CARE IL IZGONESC PE PREOTUL PICU

PREOTUL PICU , A PUS SUFLET,A MOBILIZAT OAMENI CARE AU VENIT IN SPRIJINUL SAU SI AU RIDICAT ACEST LACAS . PREOTUL PICU SA PLECE DE AICI CAN DUMNEZEU IL VA URCA LA CERURI. LASATI ACEST OM SA-SI TRAIASCA VIATA IN CASA CARE SI-A CONSTRUIT-O,ACOLO UNDE MII DE CREDINCIOSI PASESC PENTRU A SE RUGA.CTITORII ACESTUI LACAS ,CARE NU MAI SUNT IN LUMEA NOASTRA SE RASUCESC IN MORMANT.

anonimus
13 martie 2013
blestem ptr.conducatorii iubiti

MI-A CUNUNAT COPII,MI-A BOTEZAT COPILUL,NEPOTII SI ACUM VIN NISTE VENETICI DIN BUCURESTI SI PLOIESTI SA-L IZGONEASCA PE PROTUL PICU,RUSINE SA VA FIE!! A-TI TRANSFORMAT ,JUDETUL CONSTANTA IN FEUDA VOASTRA,BLESTEMATILOR.VOI ,TREBIUE SA FI-TI IZGONITI ,CU PIETRE DE OAMENII NEAOSI DIN ACEASTA URBE! AFARA CU VOI DE PE ACESTE MELEAGURI,PAGANI NENOROCITI CE SUNTE-TI!! NU UITA-TI CA VA VENII SI PENTRU VOI , EDILILOR ACESTUI ORAS ZIUA DE APOI!! VOI,NU SIMTITI DIN COMENTARIILE OAMENILOR,LOCUITORI DIN MOSI STRAMOSI A ACESTOR MELEAGURI DOBROGENE,CA SUNTE-TI NEDORITI ,NEAGREATI !!!! RUSINE PREA SFINTE TOFIL IMPREUNA CU CIRACII TAI MAZARE SI CONSTANTINESCU!!! BAI , BETIVANULE DE NICUSOR,NU-TI ESTE RUSINE SA APARI IN FATA OAMENILOR???!!! PARCA AM RETRAIT IERI MOMENTELE CAND,IN SEDINTELE DE PARTID COMUNISTII SPUNEAU: tovARASI,NOI L-AM PUS MINISTRU,NOI IL DAM JOS.!!! RUSINE!!! NOROCUL VOSTRU,SE V-A NUMI BASESCU,DACA O DA LA PACE CU PONTA,IN PRIVINTA JUSTITIEI,PE DOSARELE IN CURS DE DERULARE!! ALTFEL CE SANSA A-TI MAI AVEA CU TERENURILE RETROCEDATE!!! ?????

Harry Tavitian
13 martie 2013
Realitatea de la Sfantul Mina

Parintele Picu a instrainat intr-adevar bunurile sacre ale Bisericii ! Asa e !!! Doar ca bunurile sacre ale Bisericii sunt sufletele credinciosilor pe care intr-adevar le-a instrainat din aceasta lume in care dicteaza din ce in ce mai mult banul, invidia, ura, mediocritatea si cate altele ... Datorita harului deosebit pe care i l-a daruit Dumnezeu pentru sufletul sau bun, Parintele Nicolae a instrainat multe suflete si le-a "intabulat" in Imparatia Cerurilor. Tot ce s-a facut la Sfantul Mina a fost cu binecuvantare de la ierarhi (ca dovada, biserica are Sfantul Antimis cu semnatura episcopului si este sfiintita). In Grecia sunt numeroase biserici in proprietatea credinciosilor. In fapt, acesta este duhul ortodox si in esenta asa e si la noi, bisericile fiind ale enoriasilor din parohie. Doar ca in vremurile desacralizate pe care le traim, institutiile omenesti, vazute, iau locul Bisercii adevarate al carui cap e Mantuitorul." Altele, despre realitatea duhovniceasca de la Sfantul Mina puteti citi si pe blogul meu.

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Cultură-Educație : Trei religii, un singur Dumnezeu
Pagina a fost generata in 1.9667 secunde