Daniela Vlădescu acuză: "Suntem un teatru care nu își găsește locul în inima administrației locale"

1970

Articole de la același autor

Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța a luptat mereu pentru supraviețuire, deși a întâmpinat, în ultimii ani, o serie de neajunsuri, toate din cauza finanțării insuficiente. Cu toate acestea, colectivul nu s-a descurajat și a încercat să ofere întotdeauna publicului numai concerte de calitate. Acum, din cauza pandemiei de coronavirus, spectacolele au fost mutate la balconul instituției, pentru că acestea nu pot fi susținute în sală. În același timp, au fost amenajate în aer liber 84 de scaune pentru public.

Partea bună este că, de când au început show-urile au avut gradul de ocupare al scaunelor de 100%, în fiecare week-end. Oamenii stau până la sfârșit, ceea ce înseamnă că prestația artiștilor este, clar, una de admirat. Deci, scopul a fost atins, ei reușesc să aducă bucurie în suflet și muzică frumoasă celor care îi ascultă.


Partea proastă este că, având în vedere faptul că aceste spectacole nu se pot ține în sală, ci doar afară, nu s-au mai putut încasa bani pe bilete. Desigur, conducerea a avut intenția de a aduce și venituri proprii, să încaseze niște sume modice pentru aceste spectacole, dar avântul, a precizat directorul instituției, Daniela Vlădescu, le-a fost tăiat de către municipalitate, care le-ar fi cerut chirie pentru spațiul pe care se află spectatorii, o chirie care ar fi fost mai mare decât banii pe care i-ar fi încasat.

"Ne-am zbătut, am făcut rost de sponsorizări, care să ne ajute în organizarea acestor evenimente. Primăria ne-a dat aprobare, dar ne-am împotmolit în momentul în care ar fi trebuit să câștigăm și noi ceva. Pe de altă parte, și Ministerul Culturii ne cerea ca noi să ne facem veniturile noastre proprii, pentru că toate teatrele care fac spectacole în aer liber, vând bilete, dar, ca de obicei, suntem singurii care trebuie să ne luptăm pe toate căile ca să rezistăm. Eu am crezut că așa cum în alte orașe, primăriile sunt alături de instituțiile de cultură, cu sprijin, locații, logistică, așa se va întâmpla și aici, dar noi am avut mai puțin suport. Problema este de fond, pentru că noi suntem un teatru care ar fi trebuit să facă parte din comunitate, din viața Constanței, din proiectele Constanței", a declarat directorul Daniela Vlădescu, pentru "Cuget Liber". În concluzie,

s-a decis să nu mai fie vândute bilete, pentru că ar fi ieșit în pagubă, dar acum se confruntă cu altă situație delicată, aceea de a nu mai realiza venituri proprii, mai ales având în vedere faptul că ultimul spectacol în sală a fost susținut în data de 8 martie.



Nu au fost invitați la stagiunea estivală "Be Safe"


O altă nemulțumire a Danielei Vlădescu este că nu au fost invitați la stagiunea estivală "Be Safe", organizată de Teatrul de Stat Constanța. Ba, mai mult decât atât, aceasta a precizat că sunt singura instituție de cultură neinvitată în acest mare și amplu festival. "Au venit instituții muzicale din țară, noi nu am fost contactați și lucrurile acestea au fost intenționate, nu sunt omisiuni. Suntem un teatru care nu își găsește locul în inimile administrației locale și nici în cele ale colegilor de breaslă, care ar trebui să facă un front comun și ar trebui să facă o echipă cu noi. Mă văd obligată să spun toate aceste lucruri, asta în condițiile în care, anul trecut, am suportat un festival, la scena noastră, cu nouă spectacole, ajutând proiectul directorului Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, cu nouă seri și încă patru zile de repetiții generale, cu tot personalul nostru. Consider că, din colegialitate ar fi trebuit să fim și noi pe lista invitațiilor, anul acesta. Nu sunt supărată de ceea ce se întâmplă, sunt scârbită", a adăugat ea.

Spre fericirea lor, salariații au fost plătiți și cu toții fac eforturi pentru ca în toamnă să scoată două noi premiere. Bineînțeles, nu este deloc ușor ca acestea să fie finalizate, în special că baletul are niște restricții de funcționare mai drastice decât artiștii instrumentiști sau soliștii, dar, chiar și așa sunt convinși că vor reuși să le finalizeze. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5677 secunde