Seară de excepție în Aula Magna a Universității "Ovidius"

Dan Puric și Mihai Gîrțu, manifest împotriva imposturii

Joi, 12 Ianuarie 2012
2108

Articole de la acelaşi autor

Miercuri, 11 ianuarie, Aula Magna a Universității "Ovidius" a "intrat la apă", sub presiunea unei mulțimi avide să asiste la conferința publică având tema "Despre valoare și impostură", susținută de actorul, scriitorul, regizorul și oratorul Dan Puric. O mare de studenți, universitari, dar și admiratori a luat cu asalt micuța sală, chiar dacă doritorii n-au putut să obțină decât un loc în picioare fie el și în spatele scenei.

Un subiect generos în România zilelor noastre și pe care actantul l-a expus, așa cum și-a obișnuit auditoriul, din nebănuite izvoare, plecând chiar și de la pilde perso-nale, dar în concluzii veridice, cu care suntem de acord și pe care parcă nu le putem întoarce în favoarea noastră.

Cel care se consideră un "adu-nător de conștiințe" declara, înain-tea prelegerii, că "prin refacerea sistemului imunitar, vom putea reacționa la alergia provocată de impostură. Omul are valoare ca om dacă se întoarce cu fața spre Dumnezeu".

Mai apoi, în fața mulțimii impre-sionante, și-a declarat speranța că Universitatea "Ovidius" din Con-stanța va fi în permanență atât de vie și de puternică. "Domnul decan Gîrțu m-a invitat într-un context în care devin din ce în ce mai benefic pentru refacerea acestei țări. Mă umpleți de fericire când vă văd ascultându-mă în picioare în număr atât de mare. Nu vreau să plecați de aici afirmând că domnul Puric ne-a învățat ce-i valoarea. Discursul meu nu este al unui țâfnos." După care tirada a continuat cu paradoxul ancestral al acestei țări de a nu avea parte de valori, începând chiar cu plecarea lui Brâncuși, și despre tirania imposturii.

Întâlnirea a avut și o latură caritabilă, veniturile obținute din vânzarea ultimei sale cărți "Fii demn" - publicată de Editura "Compania Dan Puric", pe a cărei copertă se găsește mama actorului - constituind donații într-un fond pentru Aiud, prin care se încearcă construirea unui muzeu al rememorării celor întâmplate acolo, în memoria victimelor comu-nismului și ale regimului totalitar.

"Vrem să punem accentul pe valoare în Universitate!"

În avanpremiera conferinței publice, organizatorul, în persoana prof. univ. dr. ing. Mihai Gîrțu, decanul Facultății de Fizică, Chimie, Electronică și Tehnologia Petrolului, din cadrul Universității "Ovidius", a ținut să precizeze că nu este un eveniment de lansare a vreunei candidaturi, ci un eve-niment de suflet pentru universi-

tari și pentru constănțeni. "Dorința mea a fost ca invitându-l pe domnul Dan Puric să realizez o seară de suflet pentru universitari, fie că e vorba de cadre didactice, studenți și chiar invitați din afară. O seară în care să gândim la viitorul universității, la viitorul orașului și la valorile profunde pe care ni le dorim pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru. Dan Puric este vorbitorul care reușește să țintească spre toate aceste puncte și era natural să-l chemăm. Mă bucur că prezența dânsului aici are atât de mare succes și a adunat așa de mulți colegi. Tema a fost gândită în cele din urmă printr-un dialog. Care sunt problemele pe care simțim că le avem de înfruntat în universitate, în comunitate în general. Ideea de normalitate este că trebuie să revenim la valorile adevărate. Acel contrast valoare-impostură este probabil unul mai mediatic care să stârnească interesul. Noi vrem să punem accentul pe valoare".

L-am recunoscut în marea de universitari prezenți și pe rectorul Universității Maritime din Con-stanța, prof. univ. ing. Cornel Panait: "Am primit cu mare plăcere invitația din partea domnului decan Mihai Gîrțu. Tema este incitantă și interesantă. Tot timpul spectacolele pe care le organizează maestrul Dan Puric sunt incitante și, din multe puncte de vedere, diferite de tot ceea ce mai putem vedea în peisajul cultural românesc. Important este că acceptă să vorbească și în fața unui auditoriu cum este cel studențesc și sper să găsesc idei noi față de ceea ce doresc alții să promoveze".  


Articole pe aceeasi tema

Miercuri, 11 Ianuarie 2012
Stire din Fun : Legi haioase pentru studenți
Pagina a fost generata in 0.2677 secunde