"Dan Moisescu - un reper în folcloristica românească". O nouă apariție editorială la Constanța

697

Articole de la același autor

Cultura constănțeană s-a îmbogățit, începând de ieri, cu o nouă apariție editorială. Este vorba despre cartea monografică "Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească", care a fost prezentată zilele acestea și la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc "Dan Moisescu", desfășurat la Topalu.


Conferențiar univ. dr.  Aurelia Lăpușan -  poetă, prozatoare, publicistă, un om înzestrat cu har, o complexă personalitate culturală a Constanței, având o listă semnificativă a cărților semnate, cu premii obținute și cu multele activități de voluntariat pe care le-a inițiat sau la care a participat, împreună cu dr. Cristian Obrejan, dirijor al Ansamblului Folcloric Profesionist "Izvoare Dobrogene", muzicolog cu o experiență profesională remarcabilă și o serie de lucrări publicate precum și realizări remarcabile în domeniul muzicii populare românești, orchestrator al unor creații din domeniul folcloric, sunt autorii volumului despre viața și opera lui Dan Moisescu. 


"Această carte s-a născut din dorința de a omagia personalitățile culturale dobrogene, făcând totodată cunoscută în plan social valoarea lor incontestabilă. Este necesar a recunoaște și a prețui munca și râvna înaintaților noștri, așa cum, apreciind importanța folclorului și iubind muzica și dansul popular dobrogean, s-a considerat că este o datorie de onoare ca ele să fie transmise generațiilor tinere. Numai cunoscând și urmând exemplul celor care au fost, interpreții de astăzi își pot desăvârși identitatea și respectul față de valorile morale ale poporului român", a declarat prof. Doina Voivozeanu, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" 


XXX
Dan Moisescu a fost profesor la Școala Populară de Artă din Constanța  între anii 1970 - 1974, perioadă în care s-a ocupat cu succes și de organizarea de orchestre și ansambluri școlare și a înființat o orchestra proprie. Totodată, a fost dirijor și solist vocal al Ansamblului de cântece și dansuri "Brâulețul" din Constanța  în perioada 1963 - 1965. De aceea, pentru a marca cei 110 ani de la nașterea lui Dan Moisescu,  solist vocal, violonist, dirijor, folclorist, compozitor, Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" vă invită la lansarea volumului biografic completat cu partiturile cântecelor pe care le-a înregistrat pe parcursul vieții, cele mai multe fiind cântece semnate de Anton Pann, rescrise din partitura bizantină în partitură lineară. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 29 Iulie 2019
Stire din Cultură-Educație : O nouă lansare editorială
Pagina a fost generata in 1.198 secunde