Povestea bisericii căreia comuniștii i-au pus gând rău:

"Dacă s-ar fi intrat cu buldozerele în ziduri, Revoluția din '89 s-ar fi declanșat de la Năvodari"

690
4

Articole de la același autor

Cu o istorie zbuciumată și prea puțin cunoscută de enoriași, Biserica cu hramul "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Năvodari a reușit să rămână în picioare. Comuniștii au vrut să o dărâme cu buldozerele, dar preotul Vasile Vasile s-a împotrivit, la fel și credincioșii, care au făcut lanț uman lângă zidurile bisericii.

Comunitatea din Năvodari nu avea în anul 1989 niciun lăcaș de cult.

O casă bătrânească căreia i s-a improvizat o mică turlă a servit drept lăcaș de închinare. Din cauză că spațiul de rugăciune nu mai făcea față numărului mare de credincioși, se impunea con-struirea unei biserici mai încăpătoare.

S-au făcut demersuri către autoritățile locale și cele ale județului însă, fără succes. Credincioșii au fost îndemnați să fie lărgită cea existentă însă, dimensiunile rămâ-neau tot modeste. Ocazia s-a ivit în anul 1988, când, prin Decretul nr. 62/1988, s-a hotărât desființarea localității Mamaia Sat și strămutarea caselor și populației în Năvodari. La fel s-a întâmplat și cu biserica din Mamaia, care era tot o casă de rugăciune, având hramul "Sf. Cuv. Parascheva" însă, autoritățile comuniste n-au respectat litera decretului. A fost făcut un proiect de biserică, iar la data de 14 octombrie 1988, preotul Vasile Vasile a fost delegat de Arhiepiscopul Antim, al Tomisului și Dunării de Jos, să pună piatra de temelie, începând turnarea fundației.

Lucrările la ziduri au început în martie 1988, acestea ridicându-se la peste 2 m înălțime în foarte scurt timp. Autoritățile locale, municipale și județene au intrat în alertă și au încercat imediat oprirea lucrărilor. În toamna lui 1989 au avut loc primele controale ale autorităților, luându-se decizia de demolare a construcției. Ion Bujgoi, primarul din acea vreme, a fost de partea credincioșilor și a refuzat să semneze decizia de demolare.

"Păzeau zidurile noaptea cu lumânări aprinse"

De 33 de ani în slujba credincioșilor, preotul de la Năvodari, Vasile Vasile, își amintește că s-a apucat să construiască biserica fără niciun fel de autorizație de construcție. A fost principalul motiv pentru care preotul a fost mutat la Parohia Cernavodă. "Această măsură împotriva mea s-a luat pentru că nu m-am lăsat. Nici acum, dacă ar fi să mă mai găsesc într-o astfel de situație, nu aș da înapoi. Mi-a fost amenințată familia, dar știam că trebuie să lupt pentru ridicarea acestei biserici, în Năvodari. Trebuia să fac ceva măreț! În momentul în care am fost amenințați că ne vor dărâma biserica, oamenii s-au solidarizat, stăteau lângă zidurile bisericii, iar când se apropia cineva suspect, trăgeau clopotele. Zile la rând, au făcut un lanț uman pentru a apăra zidurile de comuniști. Credincioșii din Năvodari păzeau zidurile, noaptea, cu lumânări aprinse", povestește preotul paroh Vasile Vasile.

Biserica din Năvodari are înălțimea unui bloc cu 4 etaje

După Revoluția din decembrie 1989, preotul Vasile Vasile a revenit la parohia din Năvodari, unde a continuat munca începută. El povestește că "dacă s-ar fi intrat cu buldozerele în ziduri, Revoluția s-ar fi declanșat de la Năvodari".

Și astăzi dimensiunile bisericii sunt impresionante, având o capacitate de peste 1.000 de persoane. Preotul Vasile Vasile spune că are înălțimea unui bloc cu 4 etaje. Construită în formă de cruce clasică, nerotunjită, biserica are 44 m lungime și 11,5 m lățime, iar înălțimea boltei este de 11 m. Preotul Vasile Vasile a fost numit pa-roh la data de 1 septembrie 1982, funcție pe care o deține și în prezent.

Săptămâna viitoare este mare sărbătoare la Năvodari, biserica de aici purtând hramul Cuvioasei Parascheva. Cum Sfânta Cuvioasă Parascheva este ocrotitoarea orașului Năvodari, e cinstită în mod deo-sebit la biserica din localitate. Tradiționala procesiune cu icoana Sfintei Parascheva va avea loc marți, 13 octombrie.

Comentează știrea

zoro
8 octombrie 2015
gura pacatosului...adevar graieste

Recunoaște ca au construit fără autorizație însă din păcate am eu senzația ca apucătură asta încă o mai au. Am observat în stațiunea Mamaia cel puțin 2 locuri unde se plantează biserici, la pasarelă la Sătul de vacanță, una la bulevard spre hotel Delfin și una în curbă spre oră pe partea cu lacul unde deja e o troiță. Pe bune ? În stațiunea Mamaia ? Ies oamenii în chiloți de pe plajă și în drum spre casă aprind o lumânare, se spovedesc ? Părinte am păcătuit, eram cu nevastă la plajă și lângă noi s-a așezat una topless. Și am salivat părinte și mi-au crescut dioptriile până am plecat, e păcat ? E păcat ca era doar una fiul meu, aprinde o lumânare și se iartă... Ce stupid ! Biserică e de mult comerț, cu japca chiar. Cred în Dumnezeu, nu cred în preoți și biserică, asta din cauza faptului ca sunt hrăpăreți. Se plimba preoții cu mașini de lux apoi vin la biserică și cer bani pt renovare sau alte minuni, rușine să le fie.

pt zoro scriitorul
8 octombrie 2015
erata la epistola lui zoro

prost mai esti ...saracul de tine .nu-i asa ca te deranjeaza bisericile? orice sa se construiasca numai biserici nu . din ce tara vii sau mai bine zis de pe ce lume... fraiere?

nna
8 octombrie 2015
raspuns

Bine tintit ,...Doamne ajuta!

Răspuns la: erata la epistola lui zoro
Adăugat de : pt zoro scriitorul, 8 octombrie 2015
prost mai esti ...saracul de tine .nu-i asa ca te deranjeaza bisericile? orice sa se construiasca numai biserici nu . din ce tara vii sau mai bine...
Pavel Petre Petre
8 octombrie 2015
Daca ...

Daca buldozerele ar fi daramat zidurile bisericii lui popa Vasile , Revolutia , tot la Timisoara ar fi inceput . Nimeni de la Navodari n-ar fi sarit in ajutorul unui individ caruia i se darama locul de munca . Preotul ortodox Vasile , de la Navodari , a fost dovedit ca informator al Securitatii !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5097 secunde