Dacă doriți să celebrați Zilele Lupilor în Capidava

269
Sâmbătă, 26 ianuarie, și duminică, 27 ianuarie, Asociația "România - Dacia Casa Noastră" celebrează Zilele Lupilor în Capidava, la "Danais". Pe parcursul a două zile, tradițiile se împletesc cu cercetarea arheologică, cu arta și cu descoperirea locațiilor pline de istorie de pe malul Dunării.

Conform calendarului popular românesc, perioada cuprinsă între 25 ianuarie și 2 februarie este cunoscută sub numele "Filipii de iarnă" - zeități protectoare ale lupilor. Filipii de iarnă marchează în Calendarul popular sfârșitul perioadei de împerechere a lupilor, începută cu aproximativ 80 de zile în urmă, la Filipii de Toamnă.

Filipii de iarnă sunt ținuți mai cu seamă în casele de ciobani și în gospodăriile în care sunt animale. Aceștia sunt respectați pentru protejarea vitelor și a oilor de atacul lupilor.

Se spune că în prima zi de Filipi, femeile satului lipesc gura sobei ca să lege și gura lupilor. La hornul casei se atârnă o secure sau o unealtă de-a casei, existând credința că astfel vor fi uitate vitele și oile de către lupi.

De asemenea, se crede că gospodarul care nu va prăznui Filipii va rămâne fără păsările din curte, pe care i le vor mânca hultanii. Bătrânii spun că în aceste zile nu-i bine să dai nimic din casă, că altfel vei da tot anul. Totodată, în zilele Filipilor de iarnă, se fac prevestiri cu privire la vremea ce are să vină. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 August 2011
Stire din Diverse : Capidava, "cetatea de la cotitură"
Pagina a fost generata in 0.3087 secunde