Cum trebuie să arate trăistuța de daruri a colindătorilor

958

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, colindătorii se pregătesc să meargă din casă în casă, să ne colinde. Tocmai de aceea, traista de daruri este unul dintre obiectele cele mai importante din recuzita colindătorului tradițional, fiind purtată de-a lungul timpului atât de cei mari, cât mai ales de cei mici. 


În această traistă, ei își pun ce au primit de la persoanele colindate, adică mere, nuci, colaci, plăcinte, roșcove și tot ce mai primesc. 


"Și în Dobrogea există obiceiul ca cei mici să poarte trăistuțe pentru daruri atârnate de gât. În anii trecuți, trăistuțele erau simple, confecționate din pânză. În satele în care se țesea la război (Dunăreni, Aliman, Vlahi, Izvoarele, Oltina), acestea erau lucrate în patru ițe, tivite la marginea de sus, având o baieră de lână cu care se atârnau de gât. 


De asemenea, cei mici aveau și un băț cu care băteau în porți și, în unele cazuri, se apărau de câinii pe care unii săteni îi lăsau liberi în această perioadă a anului. Pe vremuri, bățul folosit de micii colindători era confecționat din lemn moale (salcie sau plop), fiind înfrumusețat cu crestături realizate cu cuțitul sau fierul înroșit de către părinți sau frații mai mari. În ultima vreme, bățul a devenit o simplă bucată de lemn cioplit", a declarat directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, Maria Magiru. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9347 secunde