Cum sunt povestite legendele insulei lui Ovidiu

309
Cum sunt povestite legendele insulei lui Ovidiu - cumsuntpovestite-1555419525.jpg

Articole de la același autor

Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" din Constanța le recomandă cititorilor spre lectură o serie de publicații extrem de bine scrise, toate aflate în colecțiile sale. De data aceasta, iubitorii de lectură pot savura un articol apărut în Revista Societății Culturale Dobrogene "Analele Dobrogei", intitulat "Legende asupra Insulei lui Ovidiu", semnat de învățătorul Titus Cergău, în anul 1929.

Reprezentanții bibliotecii spun că Titus Cergău consemnează în materialul său patru legende despre Insula Ovidiu, în două dintre ele fiind prezent și poetul Ovidiu. Legendele au fost culese de la Anton Munteanu din Sibioara, Ion Marin din Tașaul, Seit Agi Ali din Tașaul și Moș Meemet din Caramurat (azi comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța).

"Povestea spune că, în vremuri depărtate, Ovidiu ar fi locuit într-un sat mare, unde el era căpetenia sătenilor, pe cari îi conducea cu vorbe și sfaturi, cu toate că venise aici din locuri îndepărtate. Într-o noapte, mâniindu-se Dumnezeu, din cauza răutății oamenilor, ar fi scufundat satul în care trăia și Ovidiu, acoperindu-l cu apă, ca și când de când e lumea ar fi fost numai apă. Dimineața, când s-a uitat Ovidiu, s-a înspăimântat atât de mult, încât a rămas stană de piatră, ca o statuie. Apoi a fost luat din insulă și dus de alți oameni la Constanța de mai târziu, unde se vede și astăzi, după cum spun bătrânii noștri din timpuri străvechi", povestea autorul în urmă cu 90 de ani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7 secunde