Cum se redactează lucrările de la Evaluarea Națională? Ministerul Educației vine cu precizări importante

2150
Cum se redactează lucrările de la Evaluarea Națională? Ministerul Educației vine cu precizări importante - fondprecizarievaluare-1623259472.jpg
La propunerea Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, în urma solicitărilor adresate de părinți și cadre didactice, Ministerul Educației a transmis, prin nota 29582 din data de 4.06.2021, către inspectoratele școlare, precizări importante privind redactarea lucrărilor din cadrul examenului de Evaluare Națională 2021.

Proba scrisă începe după completarea casetei de identificare

Ținând cont de întârzierea cu care au sosit aceste precizări și de faptul că mai sunt doar două zile până intră în vacanță elevii de clasa a VIII-a, vă prezentăm în continuare conținutul integral al acestei note.

1. La probele scrise ale Evaluării Naționale 2021 elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Capsarea broșurilor se realizează înainte de distribuirea acestora în săli, în trei locuri (lateral stânga sus, jos și la mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga prin capsare în alte două locuri, situate între cele trei locuri inițiale, astfel încât broșurile cu pagini suplimentare vor avea 5 capse; broșura se predă la finalul probei și, întrucât conține subiecte, aceasta nu rămâne în posesia candidaților.

2. Numerotarea paginilor se realizează de către profesorul asistent la predarea lucrării de către elev. Pe prima pagină a broșurii se completează numărul total de pagini primite de la elev. Spațiile rămase libere/necompletate se barează/marchează cu litera „Z“.

3. Se aplică ștampila „Evaluare Națională 2021-C.E.”, atât în interiorul broșurii, la mijlocul paginilor, conform modelului notarial (jumătate pe pagina din stânga și jumătate pe pagina din dreapta) pentru a prinde fiecare dintre paginile broșurii, cât și peste colțul închis și lipit al lucrării, fără a semna lucrarea, înainte de ieșirea primului elev din sala în care se susține proba.

4. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare, conform prevederilor art. 17 alin. (10) din Metodologia de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul școlar 2010-2011 (...) valabilă și pentru anul școlar 2020-2021, potrivit prevederilor OMEC nr. 5455/2020 cu modificările și completările ulterioare;

5. Caseta de identificare se completează și se sigilează cu etichete conform modelului prevăzut (Anexa nr. 5 și Anexa nr. 6).

6. În caseta de identificare, centrul de examen se completează numai în cazul în care școala de proveniență a elevului este arondată altei unități de învățământ.

7. Elevii cărora nu le este suficient spațiul din broșură pentru răspuns pot solicita pagini suplimentare pe care pot continua redactarea răspunsului.

Corecturi permise la proba scrisă la limba română

8. La proba de limba română și/sau maternă un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.

9. La proba de română și/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

10. La proba de română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.



Corecturi permise la proba scrisă la matematică


11. La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul II poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.

12. La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

13. La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Cu certitudine, toate aceste precizări este imperios necesar să fie discutate și la clasa a VIII-a de către diriginți, întrucât vor mai exista întrebări din partea candidaților la Evaluarea Națională 2021.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.458 secunde