Cum se obține gradația de merit în învățământ

1859
5
Cum se obține gradația de merit în învățământ - gradatiedemerit-1354036687.jpg

Articole de la același autor

Maximum de puncte în grila pentru acordarea gradației de merit se poate obține la capitolul "activități complexe

cu valoare instructiv-educativă", respectiv 50 de puncte, argument ce a stârnit o adevărată "vânătoare" de inițiative, având la bază cele mai năstrușnice… aniversări.


Recent, într-un interviu acordat ziarului "Cuget Liber", prof. Sanda Oprea, catedra de fizică a Colegiului "Mircea cel Bătrân", evidenția aberantele criterii pe baza cărora unii colegi intră în posesia acelei măriri de 25% a salariului ca urmare a obținerii unei gradații de merit… pe false merite.

Ieri, din discuția purtată cu prof. Alina Codreanu, inspector de specialitate resurse umane în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, primeam confirmarea că actualele criterii, care vor dispărea peste doi ani, au făcut să prolifereze tot soiul de activități în unitățile de învățământ. Spre exemplu, cadrele didactice din grădinițe ajung să obțină cele mai mari punctaje, tocmai pentru că acolo, cotidian, se desfășoară o acțiune cât de mică, de pe urma căreia se profită din plin. Aceasta în timp ce unii profesori de specialitate depun eforturi deosebite pentru a obține rezultate impresionante cu copiii la concursuri și olimpiade internaționale, prea puțin apreciate în aceeași grilă.

O explicație a bumului concursurilor se regăsește și în dorința unor cadre didactice de a "colecționa" diplome de participare la diverse competiții organizate de firme care profită tocmai de acest lucru. "Spre exemplificare, concursul «Cangurul» este considerat de nivel internațional, elevii primind toți diplome de participare, iar în grila de punctaj pentru gradația de merit este cotat la egalitate cu o diplomă obținută la o olimpiadă internațională", declara același interlocutor de specialitate. Adăugând că, în timp, s-a ajuns la o specializare a profesorilor pe diverse categorii aducătoare de punctaje facile: unii se agită să publice articole sau cărți pe la edituri obscure, de mâna a șaptea, alții se dedică așa-zisei laturi științifice, majoritatea, însă, descoperind că e mult mai ușor să "provoci" activități școlare aducătoare de beneficii imediate.

Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământ, care a beneficiat de gradație de merit, poate participa la un nou concurs după expirarea perioadei de cinci ani în care a beneficiat de aceasta.

Pentru "cincinalul" 2012-2017, Ministerul Educației a aprobat pentru județul Constanța un număr de 208 gradații de merit, cele mai mari punctaje fiind obținute de prof. Florin Cociașu, de la Palatul Copiilor (100 puncte, adică maximum) și de prof. Maria Terziu, de la Grădinița "Amicii" (99 de puncte). De menționat că fișa cadru pe baza căreia se calculează punctajele este diferit gândită pe categorii, respectiv personal didactic, funcții de conducere, învățământul sportive și palatele copiilor. De asemenea, grila cadru ajunge la ISJ prin ordin de ministru, după care defalcarea punctajelor aferente indicatorilor de performanță este realizată în cadrul consiliului de administrație.

Începând cu anul școlar 2014-2015, personalul didactic care participă la concursul organizat în vederea obținerii gradației de merit va fi evaluat pe baza unui proiect.


Comentează știrea

Profesorul de serviciu!
28 noiembrie 2012
...simplu!

...trebuie sa urmezi niste pasi: sa fii in gratiile conducerii scolii este prima conditie, si sa mimezi buna colegialitate! Ce inseamna asta?...Cum te poate agrea cineva, chiar asa, dezinterasat?...trebuie sa ai grija mereu sa atragi atentia cu ceva asupra ta....apoi sa faci galagie multa cu tot felul de ,,activitati,, pentru care sa faci dosare de hartii....restul vine de la sine! In scoala romaneasca apare, insa, un mare paradox: avem gradatii de merit multe si stam foarte prost in sistem: avem in scoli profesori foarte bine pregatiti statistic, dupa diplome si hartii, si avem elevi submediocri; unele scoli stau sa se darame in timp ce administratorii lor au o sitiatie inzecit mai buna! Ca in toata societatea romaneasca! Tara saraca, politicieni bogati; sistem medical la pamant, medici instariti! Asa este si in invatamant. ...daca esti ,,dibaci,, la vorbe, tot ce faci este transpus in protocoale de activitati si dosare doldora, stii cun sa te sucesti prin sistem ca sa fii mereu in atentia sefilor, ai salariu de merit, mai o dirigentie, mai cateva ore suplimentare si....ai asigurat un venit frumusel! ...acum in criza sistemului este cel mai bine! Cu penuria asta de specialisti la unele discipline, sunt profesori care fac naveta la mai multe scoli...ca sa nu mai vorbim de normele unor directori....In definitiv, de ce sa nu castigam si noi un ban in plus?...noi, adica cei care trebuie, nu chiar toti!

Da!DA!DA!
28 noiembrie 2012
gradatia de smerit!!!!!!!!!!!!!

Esti in carti, bine! Nu esti in carti, pacat de tine!!!

Grav
6 decembrie 2012
HALAL.....

Toate gradatiile de merit in invatamantul precolar precum si aprobarea dosarelor pt.metodisti se fac pe criterii subtile,criterii cunoscute numai de aceleasi persoane care an de an beneficiaza de aceste,, drepturi'' !RUSINE,RUSINE RUSINE!!!

YKnshBEaskOmbnJF
31 august 2014
jBKPMxzK

35WNq6 jjbutdceufuv, [url=http://qjbkrotxwmzn.com/]qjbkrotxwmzn[/url], [link=http://finsxhrayvlu.com/]finsxhrayvlu[/link], http://fommjwkmdwuh.com/

iUnxYnTo
25 ianuarie 2017
ybjidpQdDBaxGLwWT

rimyBE tnxgtcqiwowv, [url=http://iyattdwqjakl.com/]iyattdwqjakl[/url], [link=http://hekehbpowemy.com/]hekehbpowemy[/link], http://lfhdxbwyepkp.com/

Articole pe aceeași temă

Vineri, 16 Noiembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : LuminaMATH merge mai departe
Pagina a fost generata in 0.2806 secunde