Cum se descurcă scriitorii constănțeni în vremuri de criză

583
Cum se descurcă scriitorii constănțeni în vremuri de criză - cristinatamas-1351178382.jpg
Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România a traversat o perioadă mai grea, marcată de efectele crizei, scriitorii constănțeni fiind obligați să revină la literatura de sertar, din imposibilitatea de a publica. 


La ora actuală, filiala numără 58 de membri. Scriitoarea Cristina Tamaș, președintele filialei și prodecan al Facultății de litere din cadrul Universității "Ovidius", consideră că este o cifră bună pentru acest spațiu: "La nivel național, suntem considerați o filială de mijloc, pentru că la Iași și la Cluj sunt filiale de tradiție, ca și centrele universitare, de altfel. Dar și noi avem 10 membri din rândurile profesorilor de la Universitatea «Ovidius»". 

Am aflat, însă, de la același președinte, că Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor revine la pa-rametri optimi: "Față de anul 2011, în care au fost mai puține cărți publicate, fie că vorbim de poezie, de proză sau teatru, în 2012, se înregistrează o creștere semni-ficativă, aș spune eu, a volumelor publicate. Din același motiv, al lipsei de fonduri, am încercat un imens sentiment de tristețe când am aflat că nu se organizează, toamna aceasta, Festivalul Zile și Nopți de Literatură de la Neptun. Dacă am fi fost anunțați mai din timp de către Uniunea Scriitorilor, poate că Filiala Dobrogea, cu sprijinul autorităților locale, ar fi încercat să continue tradiția".

Printre evenimentele reușite ale acestui an, se numără și întâlnirea cu scriitorii organizată în luna aprilie, la Universitatea "Ovidius", timp de trei zile, sub genericul "Poezie, proză, metamorfoză". "Au fost întâlniri foarte interesante cu studenții, la care au participat scriitorii Ștefan Cucu, Amelia Stănescu, Iulia Pană, Sorin Roșca, Iulian Talianu, cu poezie, Constantin Cioroiu, Mădălin Roșioru, Ovidiu Dunăreanu, cu proză. Florin Ionescu, student anul II la Litere, laureat al Premiului «Cătălin Băjenaru», a citit poezie". De asemenea, a menționat întâlnirile avute cu elevii din liceele din Năvodari, Mangalia, Medgidia, iar în Constanța la liceele Pedagogic, "Ovidius", "Mircea". "Este un moment foarte important în evoluția oricărui tânăr, și anume întoarcerea spre carte scrisă, fie că o citesc pe tabletă sau o cumpără din librărie".

Se anunță Premiile Filialei Dobrogea

Anul trecut, nu au putut fi organizate festivitățile de acordare a Premiilor Filialei Dobrogea a USR, care, dintr-un respect față de colegii din filială, sunt tratate cu foarte mare atenție, diplomele fiind însoțite și de sume de bani ori excursii sau tablouri.

"Întotdeauna am încercat să completăm cu ceva simbolic aceste premii și se pare că anul acesta vom reuși în luna decem-brie să le acordăm pe cele pentru anul 2011, ocazie cu care vor fi omagiate și personalități ale culturii române. Urmează ca anul viitor, cel mai probabil prin lunile martie-aprilie, să decernăm și premiile pentru anul 2012", ne-a declarat Cristina Tamaș.

Premiile se oferă pentru poe-zie, proză, dramaturgie (atunci când este cazul, fiind prea puțini scriitori constănțeni atrași de acest gen), eseu și critică literară, iar în urmă cu doi ani, au fost instituite alte trei noi premii, care poartă numele unor scriitori remarcabili din acest spațiu, respectiv Eugen Lu-mezianu (pentru proză și teatru), Puiu Enache (pentru eseu și critică literară) și Cătălin Bă-jenaru (pentru poezie). Acest ultim premiu este deschis par-ticipării tuturor elevilor și stu-denților din județul Constanța. Ei pot participa cu trei poezii, un eseu sau o proză scurtă. "Anul trecut, am avut în jur de 50 de manuscrise și am dat cinci diplome, pentru că la poezie au fost mai mulți candidați. Am dat la Medgidia, la Colegiul Pedagogic, la Liceul «Traian»", a mai spus Cristina Tamaș.

Premianții urmează a fi deliberați la jumătatea lunii viitoare, președinte al juriului fiind profesorul Nicolae Rotund.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3748 secunde