Cum sărbătorește biserica Sânzienele sau Drăgaica

419
Cum sărbătorește biserica Sânzienele sau Drăgaica - cumsarbatoreste-1561155671.jpg

Articole de la același autor

Luni, 24 iunie este sărbătoare mare. Biserica Ortodoxă Română cinstește atât Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica), cât și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au declarat că sărbătoarea amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil îi spune preotului Zaharia că soția sa, Elisabeta, va da naștere pruncului Ioan, care va deveni Prorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, precum și de momentul propriu-zis al nașterii Sfântului și Marelui Proroc.


Denumită popular și Drăgaica sau Sânzienele, această zi face parte dintr-o serie de sărbători creștine pe care Biserica Ortodoxă le-a închinat Sfântului Ioan Botezătorul, ca: Nașterea, Soborul, Tăierea capului, precum și cele trei aflări ale cinstitului său cap.


Sărbătoarea se ține cu șase luni înaintea Nașterii Domnului, adică pe 24 iunie, deoarece, conform mărturiilor biblice, Iisus Hristos este cu șase luni mai mic decât Ioan Botezătorul.


Despre Sfântul Ioan cel Nou se știe că este originar din cetatea Trapezunt (Turcia) și în 1332 a fost martirizat în Cetatea Albă (Ucraina). Sărbătoarea marchează momentul în care moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse de la Cetatea Albă în Suceava, de către Domnitorul Alexandru cel Bun, la data de 24 iunie 1402, și așezate în biserica Mirăuților, pe atunci catedrală mitropolitană. Mai târziu, în anul 1686, regele Jan Sobieski al Poloniei l-a luat prizonier pe Sfântul Ierarh Dosoftei, odată cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, care au fost readuse acasă în anul 1783. 


Ulterior, la începutul Primului Război Mondial sfintele moaște au fost duse la Viena unde au stat până în 1918, când au fost readuse la Suceava. În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât ca cinstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava să se facă în toată Patriarhia Română, având două zile de cinstire: 2 iunie (data martiriului) și 24 iunie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6849 secunde