Din ciclul "Cu psihologul iei Bacul", și nu de frică

Cum luptă Gabriela Bucovală cu dezastrul de la examenele naționale

1674
9
Cum luptă Gabriela Bucovală cu dezastrul de la examenele naționale - fondgabriela1-1459278631.jpg

Articole de la același autor

În opinia actualului inspector școlar general al ISJ Constanța, dezastruoasele note obținute de elevii constănțeni la simulările Evaluării Naționale și la Bacalaureat reflectă realitatea la ora actuală și valoarea acestor copii, care au nevoie și de o altă orientare școlară, pentru a-și crea un viitor eficient. 


Ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa constănțeană, în preambulul ședin-ței tehnice cu directorii școlilor și liceelor constănțene, prof. Gabriela Bucovală, inspector școlar general, a făcut public planul de acțiune pentru ameliorarea rezultatelor dezastruoase obținute de elevii constănțeni la simulările examenelor naționale. 


Pe lângă vestitul plan de activități remediale, următoarea direcție ar fi întâlnirile comune cu părinții elevilor din clasa a VIII-a și din clasa a XII-a, profesorii și diriginții, cu care se va stabili un plan de informare periodică cu privire la pregătirea examenelor naționale. 


În paralel cu acest program de activități remediale, ISJ Constanța propune susținerea unor activități de pregătire psihologică pentru exa-mene la nivelul unităților de învățământ, pe teme cum ar fi "Manage-mentul emoțiilor", "Managementul învățării", "Comunicare".


Trebuie să mai vrea și elevul să învețe 
De asemenea, școlile cu rezultate slabe la simulare vor fi monitorizate, precum și unitățile care au înregistrat diferențe mari între evaluarea din școală și notele de la simulare. 


"Dacă o notă în catalog reflectă realitatea de la o anumită oră, într-o anumită zi, examenul de Baca-laureat reflectă realitatea după patru ani de studiu. Inspectorii școlari ai ISJ vor efectua inspecții de specialitate în vederea îndrumării, consilierii și a controlului pregătirii pentru examenele naționale. 


Considerăm că mai este ceva timp pentru a asigura o activitate de pregătire remedială pentru cei cu rezultate slabe. Și cu concursul elevilor, cu dorința lor, pentru că este extrem de important acest lucru, sperăm ca rezultatele să fie mai bune la examenele propriu-zise, așa cum de altfel s-a întâmplat în fiecare an", a declarat inspectorul școlar general. 


Întrebată dacă este de acord cu trecerea în catalog a notelor de la următoarele simulări, așa cum au propus marea majoritate a profesorilor cu care am stat de vorbă, prof. Gabriela Bucovală nu a negat că ar fi un stimul pentru elevi. 


"Pe de altă parte, nu știu dacă este eficient ca această notă de la simulare să devină o sperietoare. S-ar putea să fie cu dublu sens și să ajungem la un absenteism mai mare de la aceste simulări", a adăugat același "general". 


Școli cu promovabilitate 0% 
Surprinzător, șeful ISJ Constanța a mai afirmat că nu s-a făcut o statistică a unităților de învățământ în care promovabilitatea a fost de 0%. 


"Încercăm să vedem partea plină a paharului. Încercăm să popu-larizăm notele de 10 ca exemple de bună practică pentru ceilalți. Mă gândesc că un astfel de mesaj poate fi mobilizator și pentru ceilalți, măcar pentru o parte dintre ei. Așa cum am mai spus, orice copil salvat și trecut de pragul promovabilității este un câștig și pentru școală, și pentru societate și chiar pentru profesor, personal", opinează același interlocutor. 


Ținând cont de recomandările Ministerului Educației de organizare de noi simulări în luna mai, prof. Bucovală a declarat că ia în calcul și această posibilitate, funcție de timpul rămas disponibil. 


"Vom vedea dacă lăsăm la latitudinea unităților școlare pro-gramarea acestor simulări inter-mediare sau vom stabili în mod centralizat o dată la care să se realizeze aceste simulări. Problema este că urmează o perioadă extrem de aglomerată și pentru elevii de clasa a XII-a luna mai este finalul anului școlar, când se pregătesc pentru competențe, pentru exa-menul de certificare mulți dintre ei", a conchis prof. Bucovală. 


Comentează știrea

elev gimnaziu si liceu
29 martie 2016
psihologii sunt salvarea

Si luptară, luptară, zi de vară până-n seară, pâna se depăși procentul rușinos de 20-30 sau 40% promovabilitate! Ajută-ne doamne să ne autodepășim, arătați-ne drumul, dragi psihologi!

vorbe mari
29 martie 2016
"pregatire remediala".....

aceleasi vorbe goale, aceleasi masuri nemaipomenite discutate la toate sedintele. Teoria e buna, dar realitatea e dura, departe de optimismul isj-ului! Nota 10 este din ce in ce mai greu de gasit pe listele cu rezultate.

vai de noi
29 martie 2016
managementul emotiilor!

.......managementul invatarii, comunicare,,,,,bla, bla, bla, d-na bucovala, de unde le scoateti? Cam seamana chestiile astea cu formarile si cursurile inutile pe care le organizati ptr profesori, dar care conteaza atat de mult la "dosarul" la fel de inutil al cadrului didactic! Ne lasati???

Alex
30 martie 2016
Vrajeala!!!

Profesorii sa se apuce de treaba!!! Asta e singura solutie.

Popescu raduci
30 martie 2016
Vaduvele negre

Doamne de unde ati scos vrajitoarele astea?urate ,rele ,arogante,inspira ...fuga

Caragiale
30 martie 2016
Tot NOI

Si dai si lupta, neicusorule, puicusorule...! Aceasta Agamita Dandanache a invatamantului constantean spune... NIMIC!!!

Gabi
30 martie 2016
dificil de crezut cu NITU si CODREANU pe functii

codreanu si nitu cum au luat examenul la Bucuresti? sa-i invete si pe elevii nostri!!! cum ati luat fetelor concursul? una n-a invatat si cealalta nu s-a inscris? si ? asa se ia examenul! ...mama voastra de frumoase!...una si una!

e grav
30 martie 2016
cu asa doamne incopetente in fruntea isj ului

managementul emotiilor si al invatatrii le-au ajutat si pe aceste d-ne sa nu ia concursul de general? ascundeti-va mult timp de acum incolo.

Parinte Scoala 12
7 aprilie 2016
Note la simulari

Desi rezultatele sunt dezastruoase, se tin sub pres. Nu s-au afisat mediile pe clasa, nu se face pregatire remediala decat pe hartie. Directoarea e preocupata numai sa stie ce relatii avem, sa ne ceara bani: pentru paza, pentru sala de sport, pentru ziua scolii. N-are nici o treaba cu educatia!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3937 secunde