"Cuget Liber" - 70 de ani de la primul număr

487
3

Articole de la același autor

Fără a putea fi contraziși de cineva, cotidianul "Cuget Liber" constituie publicația cu cea mai longevivă apariție în această parte de Românie.

Actul de naștere se găsește la Arhivele Naționale, Direcția Județeană Constanța, și datează din 25 septembrie 1944. Tribunalul Constanța primea cererea Partidului Organizației Uniunea Patrioților din județul Constanța, prin care solicita "înscrierea conform art. 3 din Decretul-lege nr. 491 din 13 aprilie 1938 în registrul de publicații periodice de pe lângă Tribunalul Constanța a ziarului său «CUGET LIBER», publicațiune zilnică, redactor responsabil Traian Stănescu, Constanța, str. Tache Ionescu nr. 8. Tipografia care va face publicarea ziarului este tipografia Albania, din Constanța, str. Traian, proprietatea Uniunea Patrioților, cu sediul în Constanța, str. Tache Ionescu nr. 8".

La vremea respectivă, conform "Tabloului de ziare ce apar în cuprinsul județului Constanța", apăreau următoarele publicații: săptămânale - "Dobrogea Jună", cu un tiraj de 5.400 de exemplare, "Dacia" (2.500 exemplare), "Ogorul" (2.000 exemplare), cotidianul "Cuget liber" (2.000 exemplare), și lunarele - "Tomis" (1.500 exemplare), "Convorbiri didactice" (1.200 exemplare) și numeroase buletine aparținând fie Episcopiei, Justiției sau Camerei de Comerț.

În primul număr, într-un mesaj "Către cititori", cei care formau redacția au ținut să-și delimiteze conținutul editorial: "Ani de opresiune și valuri de fărădelegi păreau că îngroapă comoara libertății, acest izvor de umanitate și progres. Sub cizma hitleristă, martirii libertății au suferit închisoarea, surghiunul și mulți din ei au plătit cu viața lupta lor pentru redobândirea libertății. Urmând pilda lor vom ști pe viitor să apărăm libertatea astăzi cucerită, fiindcă noi n-am ajuns încă pe treapta înjositoare a celor subjugați de fascism, care au pierdut pur și simplu gustul libertății. Astăzi hitlerismul din afară fiind măturat, să fim atenți cu slugile lui din țară, cari din umbră clevetesc mai departe împotriva libertății, pândind mișelește momentul ca să îndepărteze triumful adevăratei libertăți democratice. Iată care este A, B, C-ul nostru".

De-a lungul vremii, au existat numeroase comentarii legate de apartenența cotidianului "Cuget Liber". Într-un articol semnat de dr. Virgil Coman, șef serviciu Direcția județeană Constanța a Arhivelor Naționale, scrie: "Într-adevăr, Uniunea Patrioților repre-zenta o mișcare de largă concentrare a forțelor pa-triotice din acea vreme, care își desfășura activitatea politică în strânsă legătură cu celelalte grupări și organizații de stânga, îndrumate și conduse de PCR, iar printre organele de conducere centrale, regionale și județene ale Uniunii Patrioților se aflau numeroși membri ai PCR care participau la plenarele mai importante. Însă, a afirma că ziarul «Cuget Liber» este primul organ legal din Dobrogea al PCR este, în opinia noastră, o eroare".

De altfel, pe durata apariției ziarului, de la nr. 2 la 43 apare drept ziar de luptă patriotică, de la nr. 44 la 490 - cotidian de luptă patriotică, iar de la 491 la 588 - ziar de luptă democratică.

Începând cu data de 1 mai 1948, publicația își schimbă numele în "Dobrogea Nouă", denumire sub care va ieși neîntrerupt până în 22 decembrie 1989, când ziarul revine la numele Cuget Liber. 

Comentează știrea

Mishu
27 septembrie 2014
Organ al PCR...

Titza-Calin scria / canta PCR-ul sau tot despre port avea articole ?!?...

marketglory
27 septembrie 2014
marketglory

w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat (copiaza link-ul in browser fara spatii) www.marketglory.com/strategygame/Parmalat MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali. Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie. Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc. Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor. 100 ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi. emal: [email protected] YM: stanciuadrian33

silvia
28 septembrie 2014
silvia

Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5178 secunde