Cu salariile blocate, profesorii amenință: "Începerea anului școlar, sub semnul întrebării!"

277
Cu salariile blocate, profesorii amenință:

Articole de la același autor

Sindicatele din învățământ solicită Guvernului să nu amâne majorarea salariilor cadrelor didactice din septembrie 2020. Reprezentanții profesorilor amenință chiar cu blocarea începerii anului școlar. Ei vorbesc despre o grea lovitură dată profesorilor, iar "consecințele vor fi neplăcute".

Cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar 2020 - 2021 pentru cadrele didactice (n.r. - 1 septembrie), Guvernul a propus ca, prin rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale anunțate în cursul anului. Conform legislației în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020, o creștere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Totuși, Ministerul Finanțelor a anunțat că această creștere va fi suspendată temporar.

"Solicităm Guvernului să nu amâne majorarea salariilor din septembrie 2020. În caz contrar, având în vedere situația actuală, apare un semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului școlar", anunță Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret".

Sindicaliștii acuză Ministerul Educației de jocuri politice și că nu se găsesc soluții clare pentru profesori.

"Prin acțiunile întreprinse în ultimele luni, s-a observat clar că actualul Executiv nu știe cum să gestioneze situația din învățământ. Faptul că ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ne anunță acum că nu erau cuprinși în buget bani pentru majorările salariale stabilite prin lege este o minciună grosolană, în condițiile în care, după finalizarea bugetului pentru anul 2020, chiar el declara că fondurile sunt prinse în buget.

La ora actuală, începerea cursurilor este pusă sub semnul întrebării - nu numai de angajați, care pot bloca începutul anului școlar, ci și de Guvern, care nu reușește să vină cu soluții clare, coerente", este de părere Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE "Spiru Haret".

"Bani pentru un trai normal, nu pentru cârciumă!"

Reprezentanții profesorilor susțin că nici măcar majorarea salarială promisă nu ar fi fost suficientă, și "nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptățit, având în vedere importanța muncii prestate".

"Considerăm că este o mare greșeală și o dovadă de lipsă de respect față de colegii noștri, mai ales în condițiile în care cu toții au depus o muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor șanse egale la educație, în condițiile speciale, provocate de noul coronavirus. Amintim că, pe durata semestrului al doilea al anului școlar trecut, efortul fizic și intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, în condițiile în care școala s-a făcut online, efort care va crește în anul școlar viitor. De asemenea, atragem atenția că personalul din învățământ va fi supus unui risc major de contaminare cu SARS-CoV-2, ținând cont că școala se va face față în față cu elevii", susțin liderii Federației Sindicatelor din Învățământul Preuniversitar, care reprezintă și cadrele didactice din județul Constanța.

Aceștia fac apel la guvernanți să găsească fondurile necesare majorării salariilor profesorilor.

"Cadrele didactice așteaptă această creștere nu pentru a o cheltui la cârciumă dacă ar fi să facem o paralelă cu declarația premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul", subliniază Simion Hancescu, președintele FSLI. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5653 secunde