Cu ei se mândrește Constanța. Povestea a doi puști pentru care nimic nu e prea greu

3664
12

Articole de la același autor

Campania "Hai la olimpiadă!", a cărei festivitate de premiere a avut loc recent, ne-a oferit prilejul să cunoaștem și altfel de olimpici decât consacrații mirciști, dar care au un numitor comun: pregătirea împreună cu prof. Ion Băraru.

Elevul de clasa a VII-a Gabriel Darius Mardaru este mândria Școlii Gimnaziale nr. 18 "Jean Bart", isprava lui fiind calificarea la trei olimpiade naționale și e posibil să urmeze și a patra.

Așadar, la Fizică, la Științe pentru juniori (finala în luna august) și la Concursul Procopiu, unde s-a calificat cu echipa, și a cărui fază finală va avea loc pe 28 mai, la Iași.

Un puști simpatic, departe de genul tocilarului care se dedică total studiului, Gabriel ne-a povestit că se pregătește constant de-a lungul anului, dar mai ales în preajma competițiilor. Dar cel mai intens în vacanțe. "Anul trecut m-am dus la mai multe materii - fizică, matematică, limba română și la geografie -, că nu prea știam cu ce să mănâncă olimpiadele astea, dar n-am avut nicio calificare". L-am întrebat cum a descoperit că vrea să meargă la atâtea olimpiade deodată. "Eu la școală încercam să fiu bun la toate, să-mi învăț lecțiile. Și când înveți susținut, în fiecare zi, logic că devii mai bun și te cooptează profesorii la olimpiade. M-am pregătit și m-am dus la tot ceea ce cred eu că sunt bun. Doamna profesoara Elidia Carmen Zaharia (fizică-chimie) m-a descoperit și a fost începutul meu. Fără dânsa nu ar fi existat toate aceste rezultate. Dacă nu ai profesorul care să te ajute nu poți face prea multe!", a conchis cât se poate de corect elevul dintr-a VII-a.

"Nu mă interesează opinia colegilor, că-s mediocri!"

La polul opus, fix pe genul… "școală și nimic altceva", elevul în clasa a VIII-a Ro-bert Gabriel Pășcălău, de la Școala Gimnazială "Tudor Arghezi" din Năvodari, este triplu medaliat: la Olimpiada Națională de Fizică a obținut medalie de Argint, la Olimpiada Națională de Matematică a obținut medalia de Bronz, iar la olimpiada Națională de Astronomie a obținut medalie de Aur din partea Societății de Fizică și premiul I din partea Ministerului Educației. Care este rețeta performanței? "Este o muncă destul de grea, intensă și trebuie să te sacrifici de la celelalte și să te dedici studiului, să lucrezi cu pasiune". De felul lui foarte timid, elevul Pășcălău ne-a declarat că s-a pregătit mai mult singur la astronomie, pentru că nu a avut cu cine, și la fizică tot la fel. "În ultima perioadă a fost mai bine pentru că am mers la centrul de excelență «Hai la olimpiadă!» care funcționează în cadrul Colegiului «Mircea». Și aici am reușit să înțeleg și să mi se explice mai bine anumite fenomene, am primit explicațiile necesare pentru a înțelege problemele. În clasa a V-a m-a mai ajutat doamna Maria Burlăciuc să mă pregătesc la matematică și la fizică!".

Pasiunea pentru științele exacte a descoperit-o alături de tatăl lui, care este inginer constructor. "De mic mi-au plăcut geografia, fizica, astronomia, matematica, iar primul succes major a venit în clasa a V-a când m-am calificat la Olimpiada națională de matematică. Nu-mi venea să cred că este posibil așa ceva, ținând cont că m-am pregătit singur. În clasa a VII-a am obținut medalie de Argint la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, ajungând în lotul național. Astfel am înțeles cum merg lucrurile și am reușit ca anul acesta să obțin aceste medalii", povestește același elev.

Speră să poată obține un rezultat bun la lotul național de Astronomie și astrofizică al României, decizia urmând a fi luată la Suceava. "Și mai sper să mă pot califica la Olimpiada Internațională de astronomie care va fi în toamnă". Cât despre admiterea la liceu, are de ales între Liceul Internațional de Informatică, unde ar putea primi bursă, și Colegiul "Mircea". "Depinde cu ce notă voi lua Evaluarea Națională, pentru că la limba română nu sunt așa de pregătit".

Evident, la final, l-am întrebat cum se împacă în clasă cu colegii, iar răspunsul a fost… "Nu prea mă interesează părerea lor, pentru că sunt cam mediocri". 

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
tata
24 mai 2016
putina smerenie

Mai Robert, degeaba ai luat atatea medalii daca nu stii ce inseamna modestia. Nu o sa ajungi nicaieri daca ii tratezi pe ceilalti cu atata superioritate. O sa ramai singur in lumea ta.

elev
24 mai 2016
mediocru

"Nu prea mă interesează părerea lor, pentru că sunt cam mediocri". Pornesti cu un mare "handicap social" . E de inteles frustrarea pe care o ai fata de colegii "mediocri", insa mandria si infatuarea nu te va ajuta sa ajungi departe.

T.A.
24 mai 2016
Educatie

Sunt de acord cu aceasta afirmatie. Fetita mea, olimpica, a fost intotdeauna denigrata de colegi. Si asta din cauza invidiei colegilor care se simteau inferiori. Dar cand ea invata, colegii ei erau prin baruri.Concluzie: ea a intrat la un colegiu de prestigiu, ei ... la licee mai putin cotate.

mamatata
24 mai 2016
la familia

Ce sa intelegem din concluzia dumneavoastra? Ca e foarte important in viata sa faci scoala la un colegiu de prestigiu? Viata nu se "cantareste" in diplome si medalii la olimpiade. Prefer sa am un copil dezvoltat multilateral mediocru decat unul care acumuleaza frustrari si sufera dupa premiul intai. Fiecare copil are capacitatea de a reusi in viata, fara a fi neaparat olimpicul scolii. Mai lasati-ma cu elitismul asta de cartier si treziti-va la realitate.

DADGSA
24 mai 2016
Onf

BA SE CANTARESTE VOI NU INTELEGETI LUMEA OLIMPIADELOR DECI SHHH Mediocrii sunt low. Nu toti dar majoritatea

Răspuns la: la familia
Adăugat de : mamatata, 24 mai 2016
Ce sa intelegem din concluzia dumneavoastra? Ca e foarte important in viata sa faci scoala la un colegiu de prestigiu? Viata nu se "cantareste" in...
olimpicpi
24 mai 2016
olimpicii

Trebuie ca lumea sa inteleaga ca "lumea olimpiadelor" este complet diferita. Un olimpic cu astfel de performante nu se compara cu un elev care "se descurca" la scoala. Cand vine vorba de "reusitul in viata", depinde de ce inseamna o viata reusita pentru fiecare. In momentul in care ajungi la performante de nivelul acesta, iti doresti sa faci mai mult decat restul, pentru ca stii ca poti. Olimpicii sunt, fie ca se recunoaste sau nu, invidiati. Invidia se simte. Oamenii nu inteleg de ce "ne place noua sa mergem la olimpiade", ca "nu suntem chiar asa destepti" si "cu totii pot asta, doar ca nu suntem toti tocilari si mai vrem si noi sa avem viata sociala". Este mentalitatea celor care nu au gustat vreodata succesul la modul la care am facut-o noi. Nivelul a scazut mult; sau poate a fost mereu asa. Nu invinovatesc sistemul de educatie, pentru ca se vede clar ca, in ciuda "invatamantului infect", unii reusesc sa faca lucruri marete. Dar majoritatea nu sunt asa: nu isi pun intrebari, nu vor sa stie mai mult si se axeaza doar pe evaluarea nationala din clasa a opta si pe bacalaureat, de parca doar asta ar conta; pe scurt, trec aproape degeaba prin scoala. Copiii ca Robert si Gabriel sunt, din pacate, exceptii. Ei aspira spre cunoastere. Sunt, intr-adevar, cu mult peste ceilalti. Si mass media pune, bineinteles, accent pe replicile "picante", intocmai pentru a obtine comentarii ca cele de mai sus. Sunt convins ca Robert nu a avut intentia ca gandurile lui sa fie expuse in modul asta; probabil i s-a pus intrebarea si, nestiind ce raspunda, a murmurat acea "replica". Pentru ca nu poti sa spui ca te sustin colegii atunci cand stii ca nu e asa. Atunci cand toate laudele si felicitarile sunt schitate ca sa mascheze cuvinte spuse pe la spate. Si poate ca nici nu a spus-o asa! Mi s-au luat interviuri de mai multe ori, si cel mai des mi-au fost rastalmacite vorbele. Desi are dreptate. Long story short, toti olimpicii simt ce simte Robert. In special cei care nu sunt inconjurati de alti copii care macar sa se apropie de astfel de performante. Nu suntem "ingamfati", "mandri" sau "laudarosi". Sunt lucruri pe care le tinem in noi si, atunci cand cineva are curajul sa spuna ce gandeste, il apreciem. Sper ca lumea sa poata intelege. Multumesc pentru lectura :)

Autor
24 mai 2016
Felicitari!!!

Si eu iti multumesc pentru comentariu, cu toate ca are o nota tendentioasa, care in cazul de fata chiar nu se justifica. Vezi titlul! Acolo se mai fac rastalmaciri ca sa folosesc termenul tau, pentru ca aici ne-a impins apetitul cititorilor!

Răspuns la: olimpicii
Adăugat de : olimpicpi, 24 mai 2016
Trebuie ca lumea sa inteleaga ca "lumea olimpiadelor" este complet diferita. Un olimpic cu astfel de performante nu se compara cu un elev care "se...
mamatata
25 mai 2016
olimpiada geniilor cosmosului

Evident, la final, l-am întrebat cum se împacă în clasă cu colegii, iar răspunsul a fost… "Nu prea mă interesează părerea lor, pentru că sunt cam mediocri". Nu trebuie sa fii geniu sa intelegi substratul acestui raspuns. M-as bucura sa avem articole care evidentiaza acesti olimpici, dar fara cancan-ul meschin despre care scrie madam Simona in rubrica Cultura si Educatie. Long story short...keep calm and learn more

Răspuns la: olimpicii
Adăugat de : olimpicpi, 24 mai 2016
Trebuie ca lumea sa inteleaga ca "lumea olimpiadelor" este complet diferita. Un olimpic cu astfel de performante nu se compara cu un elev care "se...
cunoscut
25 mai 2016
rastalmaciri

Interviul este clar rastalmacit si s-au cam amestecat raspunsurile fata de intrebari. Astfel, scrie "În clasa a V-a m-a mai ajutat doamna Maria Burlăciuc să mă pregătesc la matematică și la fizică!", apoi apare ca a invatat singur pentru ONM in clasa a 5-a. Este clar ca raspunsul cu singur era pentru Olimpiada de Astronomie din a 7-a. Dna Prof Burlaciuc este profesor de matematica, iar in clasa a 5-a nu se face fizica...Apoi intrebarea este cum se impaca el cu colegii, iar raspunsul nu prea ar parea pentru o intrebare ca asta. Deci va invit sa cititi printre randuri, nu ceea ce i se atribuie c-ar fi raspuns! Ceva o fi spus, poate in alt context, dar nu asa cum apare in articol!

cunoscut
25 mai 2016
smerenie

Poate o fi spus ceva pe larg, desi e posibil ca "greseala" la subiect sa fie din partea redactorului. Prin alte parti n-o fi la fel?. Insa, eu cred ca a catalogat starea sistemului de educatie in general. Ati vazut cate semnale sunt de peste tot referitor la "valoarea educatiei"! Pe profesori, i-ati intrebat cat sunt de multumiti de elevi (nu de altele, ci strict)? Rezultatele la Evaluare si Bac nu se vad? Sa dea Domnul sa nu fie adevarat ce se spune!...

Răspuns la: putina smerenie
Adăugat de : tata, 24 mai 2016
Mai Robert, degeaba ai luat atatea medalii daca nu stii ce inseamna modestia. Nu o sa ajungi nicaieri daca ii tratezi pe ceilalti cu atata...
12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 12 Aprilie 2016
Stire din Cultură-Educație : Cum faci… "Bani pentru școala ta"
Pagina a fost generata in 1.3917 secunde