Creștinii sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului sau Ispasul, credințe și tradiții

1103
1
Creștinii sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului sau Ispasul, credințe și tradiții - inaltareadomnului-1495646078.jpg

Articole de la același autor

Înălțarea Domnului sau Ispasul, cum se mai numește această sărbătoare în popor, este sărbătorită de creștinii ortodocși și catolici chiar astăzi, 25 mai, la 40 de zile de la învierea Domnului Iisus Hristos. Până astăzi, credincioșii s-au salutat cu "Hristos a Înviat/Adevărat a Înviat", însă astăzi se salută cu Hristos S-a înălțat/Adevărat S-a înălțat. 


În această zi, femeile credincioase se mai duc încă o dată la biserică cu ouă roșii, cozonac și pască. 


Potrivit învățăturilor creștin-ortodoxe, Iisus Hristos, în a 40-a zi de la înviere, S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în prezența ucenicilor. Dacă la Înviere nu au fost martori, în momentul înălțării, ucenicii prezenți au transmis veridicitatea faptelor, din generație în generație.


Totodată, Sfântul Sinod a hotărât ca Ziua Înălțării Domnului să fie consacrată ca Zi a Eroilor, așadar, tot astăzi, în toate bisericile ortodoxe din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români, căzuți pe toate câmpurile de luptă, pentru credința ortodoxă și pentru libertatea neamului. După Sfânta Liturghie, preoții oficiază slujbe de pomenire în cimitire și la monumentele și troițele ridicate în cinstirea eroilor. 


Obiceiuri și tradiții de Ispas


În tradiție, Ispas era un cioban care a participat la Înălțarea Domnului Iisus Hristos, pe ascuns, fără ca acesta să fie observat de niciunul dintre ucenici. În această zi sfântă de rugăciune, își fac loc și o serie de obiceiuri și tradiții, care însă nu sunt aprobate de fețele bisericești.


Se spune că în această zi se poartă frunze de nuc la mijloc, pentru că și Hristos ar fi purtat când s-a înălțat la cer. Tot astăzi, vitele se bat cu leuștean ca să fie ferite de boli. Se mai spune că cine moare de Ispas va ajunge direct în Rai. În ziua de Înălțare nu se lucrează, deoarece nimic din ce este semănat nu va rodi. Gospodinele fac bucate, vopsesc ouă și le dau săracilor de pomană în această zi, pentru sufletele morților.


Comentează știrea

cititor
25 mai 2017
V-ati pocait?

Da ce buni crestini ati devenit. Unde sunt scandalurile din cultura si educatie??

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4168 secunde