Cresc cu dorul de părinți în suflet. Copiii din Constanța, în top

955
1
Cresc cu dorul de părinți în suflet. Copiii din Constanța, în top - fotofondcopii-1510329725.jpg
Copiii rămași singuri acasă, în urma părinților plecați la muncă în străinătate, reprezintă un fenomen social dramatic al României. Doar în regiunea de sud-est a țării, potrivit datelor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, numărul copiilor care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate este de 8.046. În topul județelor cu cei mai mulți copii rămași în țară este Constanța, cu 2.309, urmat de județul Buzău, cu 1.439, și de județul Galați, cu 1.392 de copii. Pe ultimele locuri se află județul Vrancea, cu 1.208 copii, județul Tulcea, cu 857 de copii, și județul Brăila, cu 841 de copii.

Statisticile oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la copiii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate au înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 de copii în decembrie 2015, la peste 97.500, în martie 2017. Din datele colectate de inspectoratele școlare județene, rezultă un număr mult mai mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, peste 212.000, iar aceste date nu surprind nici ele întreaga amploare a fenomenului, pentru că includ doar copiii înscriși în sistemul educațional. Astfel, se estimează că, adăugând și copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală sau în abandon școlar, numărul total al copiilor cu părinții plecați peste hotare, ar fi în jur de 250.000.

Statistici dramatice

"Sunt lucruri pe care statisticile nu le pot arăta, oricât de dramatice ar fi cifrele: traumele emoționale, fragilizarea acestor copii nevoiți să crească cu unul sau, în foarte multe cazuri, cu ambii părinți prezenți în viața lor doar prin telefon, de la distanță. Dincolo de asta, însă, sunt probleme grave, cotidiene, cu care acești copii se confruntă, zi de zi, pentru că în multe situații nu există un reprezentant legal în grija căruia să fi fost lăsați. Aceasta este miza noastră acum, să ne asigurăm că acești copii sunt legal în responsabilitatea cuiva, că pot merge în tabere, la medic, atunci când e nevoie, fără a se simți, încă o dată, izolați de ceilalți colegi", este de părere Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației "Salvați Copiii".

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația "Salvați Copiii" a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale.

Peste 6.000 de copii și reprezentanții lor, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat, până acum, de servicii de intervenție directă. Peste 92.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Programe necesare

Prin programele dezvoltate de "Salvați Copiii", în județul Constanța, 235 de copii și reprezentanții lor au beneficiat de suport psihologic și educațional și peste 14.200 de persoane au beneficiat de informare și de servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale.

În toată această perioadă, specialiștii "Salvați Copiii" - psihologi, asistenți sociali, cadre didactice - au dezvoltat și validat bune practici de intervenție psihologică, socială și educațională. Astfel de bune practici, precum și prevederile legislative relevante sunt cunoscute insuficient de către o mare parte din specialiștii din domeniul protecției sociale (asistenți sociali, psihologi), și din domeniul educației (profesori, consilieri școlari), care lucrează cu copiii singuri acasă, printre alte categorii de copii vulnerabili. Analiza realizată de "Salvați Copiii", în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cu privire la implementarea legislației relevante, a arătat că prevederile legislative referitoare la protecția acestor copii nu sunt suficient cunoscute, îndeosebi în mediul rural și urban mic.

"Este crucial ca părintele, atunci când pleacă să muncească în străinătate, să își lase copilul în siguranță, în grija bunicilor sau a altor rude. Însă nu este suficient. Se impune numirea unui reprezentant legal, astfel încât copilul să poată beneficia de toate oportunitățile, pe plan educațional, și nu numai, fiindu-i facilitată participarea la toate evenimentele din școală, de exemplu, unde este nevoie de acordul reprezentantului. Totodată, pentru ca echilibrul emoțional al copiilor să nu aibă de suferit, serviciile de informare și consiliere – pentru ei și cei în grija cărora rămân – sunt esențiale. De aceea este atât de importantă această campanie, căreia ne alăturăm", a declarat Irina Ermolaev, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța.

Comentează știrea

Liviu
14 noiembrie 2017
Oare de ce?

La varianta/solutia că părinții să poată rămâne în țară lângă copii lor și să nu mai stea uitați prin lume pentru o situație financiară satisfăcătoare se vor găsi soluții vreodată.nu este deloc ușoară despărțirea de familie,este chiar sfâșietoare.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5421 secunde