Credincioșii sărbătoresc, duminică, Alexiile

270

Articole de la același autor

Duminică, 17 martie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu, zi în care sunt sărbătorite Alexiile, care marchează un alt început al primăverii. Ziua mai este numită și Ziua Șarpelui, deoarece acum târâtoarele ies din pământ, la fel ca și gângăniile, închise ritual la Ziua Crucii, pe 14 septembrie, dar și Ziua Peștelui.


"În această zi, femeile din satul tradițional ascundeau furcile de tors, pentru a nu le vedea. Dacă le-ar fi văzut, se credea că ar fi dat în timpul anului peste șerpi mari cât furcile. Pentru ca șerpii și insectele să nu se apropie de gospodării, de Alexii se afumau livezile, grădinile, grajdurile, animalele și chiar oamenii, cu bucăți de cârpă, apoi cu busuioc, tămâie și chiar semințe de cânepă. Tot pentru a ține departe dăunătorii, dimineața, înainte de a răsări soarele, se lua un clopot, un lanț sau chiar câteva bucăți de fier vechi cu care se înconjura casa de trei ori", a declarat directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.
Ea a precizat că în această zi, femeile obișnuiau să scoată toată zestrea afară, deoarece aerul și soarele de Alexii aveau puterea de a ține departe moliile și alte insecte dăunătoare.


Tot în această zi este marcată și Ziua Peștelui, aceasta fiind data la care se consideră că începe un nou an piscicol. (M.Ș.)




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8144 secunde