Dr. Dan Iliescu, noul rector al Universității "Ovidius":

"Cred mult în puterea ideilor și, mai ales, a echipelor"

446

Articole de la același autor

Alegerile pentru funcția de rector al Universității "Ovidius" din Constanța (UOC) s-au încheiat, iar cei 573 de electori prezenți în sălile de votare au decis: conf. univ. dr. Dan Iliescu va conduce instituția de învățământ în următorii patru ani.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central al UOC, numărul total al alegătorilor a fost de 573, dar 20 de voturi au fost nule. Ca urmare, conf. univ. dr. Dan Iliescu a obținut 435 de voturi, prof. univ. dr. Octavian Unc - 91 de voturi, iar prof. univ. dr. Eden Mamut - 27 de voturi.

Noul rector va fi numit oficial pe funcție abia după ce Ministerul Educației și Cercetării va trimite actul de validare al acestor alegeri. Până atunci, rectoratul va fi asigurat de rectorul în funcțiune, prof. univ. dr. Sorin Rugină. Acesta a precizat că Universitatea "Ovidius" rămăsese singura din țară la care nu fusese finalizat, încă, procesul electoral.

"Până la confirmarea noului rector de către minister, ne vom desfășura activitatea în aceiași parametri. De regulă, intervalul maxim de așteptare este de 30 de zile.

În ceea ce privește mandatul meu, am tras linie. Evident, nu au fost ani ușori, ba chiar au fost ani foarte grei, în care am încercat să gestionez toată activitatea din perspectiva de a schimba imaginea. În plus, mi-aș fi dorit ca, în partea a doua a mandatului, să simțim o schimbare de mentalitate.

Desigur, sunt șase ani în care sunt germeni ai schimbării, dar așteptam mai multă implicare a oamenilor tineri care au venit în universitatea noastră. După încheierea acestui mandat, indiscutabil, încerc să fiu de folos universității, așa că, dacă Senatul va aproba această chestiune, îmi depun o ultimă cerere de prelungire a activității, în cadrul Facultății de Medicină, pentru că am un număr mare de doctoranzi în coordonare și sunt singurul specialist pe Epidemiologie pentru ei", a declarat actualul rector, prof. univ. dr. Sorin Rugină.

Senatul, obligat să își aleagă alt președinte

Pentru că proaspăt alesul rector ocupă, la acest moment, și funcția de președinte al Senatului, conf. univ. dr. Dan Iliescu va fi nevoit să renunțe la aceasta. Întrebat ce înseamnă noua funcție, dr. Iliescu a precizat că un rector este, în primul rând, un om al dialogului, de aceea își propune ca dialogul cu colegii să fie unul dintre reperele mandatului său.

"Colegii au susținut reluarea cât mai rapidă a alegerilor, pornind de la premisa că aceste chestiuni organizatorice (desemnarea noului rector, numirea prorectorilor, desemnarea decanilor și prodecanilor) s-ar încheia, astfel, fără a mai perturba noul an universitar", ne-a mărturisit dr. Dan Iliescu.

Întrebat dacă are în vedere în următorii ani și o reorganizare, conferențiarul a subliniat că nu face un scop în sine dintr-un proces de reorganizare sau, cu alte cuvinte, nu reorganizarea formală, cantitativă îl interesează.

"Orice reorganizare are menirea de a avea la final o instituție mai performantă. Din acest punct de vedere, o posibilă reorganizare trebuie discutată deschis, democratic, iar ea devine viabilă atunci când membrii acestui corp comun, numit Universitatea «Ovidius», o promovează. Deci, susțin orice fel de reformă care va duce la o universitate mai performantă și care este rezultatul unei dezbateri corecte.

Nu cred în promisiuni deșarte, nu cred în persoane providențiale sau în soluții miraculoase. Am spus-o și în programul managerial: ca medic și anatomist știu că natura și biologia nu fac salturi. De aceea, cred mult în puterea ideilor și, mai ales, a echipelor. Proiecte noi vor fi mai multe, dar numai dacă ne uităm câtă noutate a introdus în activitatea noastră această pandemie, este evident că prioritatea va consta în adaptarea la noile tehnologii, iar când spun aceasta, mă refer la toate domeniile.

Primul lucru pe care vreau să îl fac este să îi invit pe toți colegii, indiferent dacă m-au votat sau nu, să construim împreună acea instituție academică de care să fim mândri cu toții", a completat noul rector. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.9101 secunde