Crater de epocă romană, la Muzeul de Istorie Constanța

194
Crater de epocă romană, la Muzeul de Istorie Constanța - crater-1563714850.jpg

Articole de la același autor

Un exponat de valoare al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța este reprezentat de un vas de cult (crater) de epocă romană. Reprezentanții instituției de cultură spun că vasul a fost descoperit la începutul anului 1990 în sectorul de nord al orașului antic Tomis, într-un strat de depuneri arheologice peste care a fost ridicată una din bazilicile din epoca romano-bizantină (sec. V-VI p. Chr).

"Vasul de tip crater este de tradiție elenistică, având forme care au evoluat inclusiv în primele trei secole după Hristos. Pereții poartă un decor bogat, realizat prin mai multe tehnici: presare, incizii, figuri aplicate. Reprezentările conțin scene mitologice (Dionysos Zagreus, mitul Persefonei etc.) adaptate credințelor religioase din perioada romană timpurie, (cultul morții și al reînvierii redat prin reprezentarea viței de vie și a pomului vieții). Dionysos Zagreus este zeitatea centrală a cultului orfic, protectorul agriculturii și al femeilor care nasc. Potrivit textelor orfice, Zagreus, fiul lui Zeus și al Persefonei, era socotit de către tatăl său drept următorul stăpân al Universului. Hera, soția lui Zeus, din gelozie, le-a poruncit Titanilor să-l ucidă. Zagreus a fost tăiat în bucăți și devorat de către Titani. Zeus a reușit să-i salveze doar inima, rămasă încă vie, pe care a înghițit-o și, unindu-se, ulterior, cu Semele, a dat naștere unui nou fiu, zeul Dionysos, reîncarnare a lui Zagreus", au explicat muzeografii.

Ei au precizat că, în epoca romană, craterul era folosit ca vas de cult utilizat în ceremoniile religioase și consacrat ca ofrandă adusă divinității. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6477 secunde