"Crăiasa Zăpezii" revine pe scena Teatrului "Oleg Danovski"

496
1

Articole de la același autor

Teatrul de Operă și Balet "Oleg Danovski" invită constănțenii, duminică, 17 septembrie, începând cu ora 19.00, la o nouă întâlnire cu "Crăiasa zăpezii", de Jean Sibelius și Edvard Grieg, un spectacol ce va purta publicul în lumea de basm a lui Hans Christian Andersen. Regia și coregrafia poartă amprenta renumitului Horațiu Cherecheș, iar scenografia îi aparține Nataliei Kornilova.

Așa cum declara la premiera acestei piese, Horațiu Cherecheș, "publicul, începând de la cel mai mic spectator până la cel mai în vârstă, va înțelege și va trăi întreaga poveste, ca și cum ar citi o carte". Toate acestea urmează a se derula în mai puțin de două ore.

Actul I debutează cu tabloul în care un vrăjitor răutăcios făurește o oglindă, dar nu una obișnuită, pentru că tot ce este mai frumos și mai bun, atunci când se oglindește în ea, aproape că nici nu se vede. Ba mai mult decât atât, totul se transformă în ceva urât și rău. În schimb, tot ce este mai urât, se vede în oglindă foarte limpede. Desigur, și învățăceii vrăjitorului se privesc deseori în oglindă, iar pe parcursul scamatoriilor lor, la un moment dat, aceasta se sparge, iar ei devin răi. Printr-o magie, apare Zâna Bună, care, privindu-se în oglindă, devine rea și ea, transformându-se în Crăiasa Zăpezii.

În tabloul al IV-lea, apar laolaltă o mulțime de copii, care se joacă în piață și fac oameni de zăpadă. Apoi, există un tablou în care trei pești dansează veseli în apă (pas de troix), după care vrăjitoarea cea bună are grijă de trandafirii din grădina sa. Artiștii ne promit că toate actele și tablourile vor fi urmărite cu sufletul la gură și că vor avea ocazia să asiste cu toții la un alt gen de spectacol de balet, care crește în intensitate cu fiecare tablou și care va pune în valoare fiecare balerin al Teatrului de Operă și Balet "Oleg Danovski".

Desigur, și decorul va fi unul de poveste, iar costumele pe măsură, scenografa Natalia Kornilova dovedindu-se a fi extrem de pricepută.

Ca urmare, clasica poveste a lui Hans Andersen a căpătat cu totul alte valențe, frumoșii balerini ce îi vor întruchipa pe Gretchen și Karl vor avea o prestație de excepție.

Cu puțin timp înainte de premiera care a avut loc vara trecută, maestrul Horațiu Cherecheș mărturisea că i-a fost foarte greu să pună în scenă "Crăiasa Zăpezii".

"În acest spectacol, a trebuit să aleg singur muzica, să creez libretul și, evident, scenariul. Spre deosebire de teatru, la balet avem un scenariu pe muzică. Așa că a trebuit să tai muzică, să realizez colajul muzical potrivit fiecărui personaj. Totuși, am păstrat succesiunea poveștilor lui Andersen, ceea ce până acum nu a fost. Dar de așa manieră încât întreaga lume care îl va vedea să înțeleagă povestea de la început până la sfârșit", a declarat binecunoscutul balerin constănțean.

v v v

Pentru cei interesați, prețul unui bilet este de opt lei pentru copii și elevi, pe baza carnetului de elev vizat la zi, în timp ce pensionarii și studenții vor scoate din buzunare 15 lei, biletele putând fi achiziționate pe baza talonului de pensie și a carnetului de student vizat la zi. Celelalte categorii de spectatori vor da între 20 și 40 lei, în funcție de locul ocupat în salǎ.

Comentează știrea

un spectator
17 septembrie 2017
e greu să scrii corect

"În acest spectacol, a trebuit să aleg singur muzica, să creez libretul și, evident, scenariul. Spre deosebire de teatru, la balet avem un scenariu pe muzică. Așa că a trebuit să tai muzică, să realizez colajul muzical potrivit fiecărui personaj. Totuși, am păstrat succesiunea poveștilor lui Andersen, ceea ce până acum nu a fost. Dar de așa manieră încât întreaga lume care îl va vedea să înțeleagă povestea de la început până la sfârșit", a declarat binecunoscutul balerin constănțean. Păi, atunci, cum ai înțeles tu că este: "Crăiasa zăpezii", de Jean Sibelius și Edvard Grieg?!?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4807 secunde