Costume tradiționale, admirate la Muzeul de Artă Populară

275

Articole de la același autor

Luna aceasta, în întreaga țară s-a sărbătorit Ziua Națională a Costumului Tradițional. Cu această ocazie, Muzeul de Artă Populară din Constanța vă așteaptă la sediul instituției pentru a admira frumoasele și valoroasele costume tradiționale, din toate zonele etnografice. Fie că este vorba despre costume cu fotă, cu catrință, cu opreg sau cu vâlnic, acestea se remarcă prin originalitate, prin diversitatea elementelor decorative, nici un costum nefiind identic cu altul. 


"Maramele din borangic, ștergarele de cap sau cepsele folosite pentru găteala capului atrag și ele atenția ca elemente importante ale portului tradițional. Din multitudinea de costume care încântă prin colorit, dar și prin tehnica de realizare, ies în evidență opregele (șorțuri cu franjuri), purtate de tinerele fete de măritat din Banat, cămășile cu broderie spartă, tot din aceeași zonă, costumul de femeie din Pădureni, dar și alte frumoase costume de sărbătoare din Moldova, Transilvania, Oltenia și Dobrogea. Din expoziție nu lipsește nici portul de Muscel, promovat de Regina Maria. La loc de cinste se află și elegantul port sibian alb-negru cu brâu tricolor (roșu, galben și albastru)", a precizat directorul muzeului, Maria Magiru. 


Din expoziție nu lipsesc nici podoabele tradiționale, care evidențiază și mai mult frumusețea portului popular românesc. Dintre acestea, amintim salbele cu bani din argint, zgărdanele din mărgele din Maramureș, penele de păun din Bistrița Năsăud și podoabele din argint ale aromânilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Martie 2018
Stire din Social : Ce tradiții există de Mucenici
Pagina a fost generata in 1.0966 secunde