Copiii de la Grădinița "Steluțele Mării" au marcat Ziua Iei

650

Articole recomandate

Anul acesta, Grădinița "Steluțele Mării" a marcat Ziua Universală a Iei, la Muzeul de Artă Populară din Constanța. Potrivit directorului instituției, Gina Adam, acțiunea face parte din proiectul "100 de ani de spirit românesc".

"Ia reprezintă mai mult decât un obiect vestimentar. Ea reprezintă simbolul spiritului autohton, istoria și povestea neamului românesc. Ia poartă în ea un mesaj strămoșesc, iar noi, românii, suntem datori să-l păstrăm și să-l descifrăm. Fiecare ie poartă cu ea propriul ei mesaj întipărit prin măiestria celei care a purtat acul cu ață. Sărbătoarea sau Ziua Iei a căpătat amploare internațională din 2013 grație «La Blouse Roumaine on-line community». Românii din toată lumea văd în acest element al costumului popular un simbol al identității și creativității populare românești", a precizat Gina Adam.

Cu această ocazie, preșcolarii, însoțiți de educatoare, dar și de părinți, au putut vizita expoziția "Tipologia iei", deschisă la parterul instituției de cultură, care reunește 12 cămăși tradiționale din toate zonele etnografice ale țării, unele dintre ele cu o vechime de peste 100 de ani.

În același timp, copiii au putut afla mai multe lucruri despre ia românească, stând de vorbă ei înșiși cu meșteri populari din localitatea prahoveană Breaza, admirând exponatele acestora. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5508 secunde