Constantin Scrima a lăsat un gol imens în cultura dobrogeană

148
Deşi nu a trăit decât puţin peste şase decenii, Constantin Scrima a lăsat în urma sa un gol imens. Despre el, în ziua de azi îşi mai aduc aminte doar bătrânii, familia şi specialiştii Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”. Aceştia din urmă spun că Scrima a fost un excelent profesor de limba română, originar din Macedonia grecească, localitatea Privale.

„În 1921, se stabileşte, cu părinţii, la Bazargic, judeţul Caliacra (Bulgaria de azi). Aici absolvă liceul, unde va debuta, cu poezie, în revista tinerimii «Crucea Roşie»(1937). Apoi va urma cursurile Facultăţii de Litere şi Filozofie - Universitatea Bucureşti. În această perioadă, a frecventat cercul Grupării literare «Adonis», iar din 1940, conduce publicaţia literar-artistică «Făurar». Participă la cel de-Al Doilea Război Mondial (1941-1945), ca ofiţer în rezervă, fiind rănit şi decorat de mai multe ori. Între 15 noiembrie 1945 - 30 septembrie 1978, este profesor în judeţul şi oraşul Constanţa. Totodată, activează în cadrul Universităţii Populare şi ca secretar al Societăţii de Ştiinţe Filologice”, au declarat bibliotecarii.

Ei au precizat că distinsul dascăl a scris, de-a lungul timpului, poezie, proză, reportaje, eseuri. Primele s-au bucurat de aprecierile criticilor George Călinescu, Vladimir Streinu. Totodată, el este autorul unor studii psiho-pedagogice, de limbă, istorie şi critică literară. În plus, i-au rămas, în manuscris ori s-au pierdut, sub restriştea războiului, piese de teatru, poezii, prelucrări, note din anii petrecuţi pe front şi în detenţia comunistă. Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2682 secunde