"Constanța - reședință regală", o frântură din istoria verilor la malul mării

475

Articole de la același autor

Trecătorii, fie ei turiști sau localnici, pot afla mai multe despre povestea Palatului Regal (azi Tribunal Constanța), ca urmare a unei inițiative a Comunității Elene "Elpis", concretizată într-o galerie fotografică intitulată "Constanța - reședință regală".

Întrebat cărui fapt i se datorează această surprinzătoare acțiune, Mihnea Hagiu, vicepreședinte al Comunității Elene "Elpis" din Constanța, afirma: "Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României și trebuia și orașul nostru să omagieze acest moment într-un fel. Apoi Regele este pe jumătate grec, regina mamă Elena având origini grecești, și nu în ultimul rând foarte puțini constănțeni cunosc istoria acestei clădiri și faptul că de-a lungul istoriei orașul nostru a avut trei reședințe regale și dacă o adăugăm și pe cea de la Balcik, astăzi în Bulgaria, chiar patru. Nu cunosc, în afară de București, un alt loc în România unde familia regală să aibă atât de multe reședințe și să vină cu drag vara și să petreacă săptămâni, chiar luni". "Cele cinci imagini vin să explice, în chip fericit, trecerea primei familii regale prin Constanța", spunea același interlocutor, adăugând aprecierile sale la adresa primăriei Constanța, care a acceptat imediat propunerea.

Prezent la eveniment, dr. Virgil Coman, șeful filialei Constanța a Arhivelor Naționale, considera inițiativa bine venită "pentru că trebuie să știm să ne promovăm istoria locului și edificiile reprezentative ale urbei noastre, în condițiile în care nu sunt foarte multe. Este o inițiativă salutară și care ar trebui să constituie un start pentru a ne uni eforturile, atât Primăria, cât și instituțiile și societatea civilă, pentru a pune în valoare nu numai valențele turistice ale orașului nostru, dar și cele arhitectonice. Bănuiesc că este doar un început pentru că în fondul casa regală din patrimoniul Arhivelor Naționale, serviciul central, există numeroase documente pe baza cărora se poate reconstitui istoria casei regale, de la înființarea ei în anul 1866 și până la desființare în anul 1947. Există fotografii cu prezența familiei regale la Constanța de-a lungul timpului, care pot fi puse în valoare pentru a ne cunoaște istoria locului".

Ca un veritabil specialist, dr. Doina Păuleanu a oferit perspectiva istorică: "Clădirea aceasta a fost proiectată de o serie întreagă de arhitecți, dar i-a revenit lui Daniel Renard, cel care a proiectat și Cazinoul în anul 1902-1903. El a coordonat lucrările și la cele trei palate: Cercul Militar, care a fost și prefectură, Tribunalul și, între ele, construit separat, acest Palat regal care a fost învăluit de mister. Locul ales a fost marcat de curajul edililor responsabili pentru că aici era o grădină și teren de umplutură așa încât s-a spus că aceste clădiri nu vor rezista. Daniel Renard este cel care aduce elementele stilului art nouveau în Constanța, imprimând anumite elemente acestei construcții, care sunt eclectice, dar cu deschidere către art nouveau pe care el îl promovează ca unul dintre pionierii acestui stil în arhitectura românească".

Galeria va rămâne la dispoziția trecătorilor până la sfârșitul anului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Iulie 2016
Stire din Cultură-Educație : Festivalul Antic, pe plaja de la Corbu
Vineri, 15 Iulie 2016
Stire din Cultură-Educație : A murit un muzeograf de la MINAC
Pagina a fost generata in 2.2122 secunde