Constanța îl cinstește pe un ziarist de excepție: Simion Tavitian

368
1
Constanța îl cinstește pe un ziarist de excepție: Simion Tavitian - fondfondatorul-1447948848.jpg

Articole de la același autor

Astăzi, de la ora 17,30, Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța, organizează, la Biblioteca Județeană "I.N. Roman" din Constanța, un eveniment de excepție, dedicat scriitorului și ziaristului Simion Tavitian.

Una dintre figurile dobrogene proeminente, regretatul scriitor Simion Tavitian (3 februarie 1926 - 7 noiembrie 2008) se numără printre fondatorii ziarelor "Cuget Liber", "Dobrogea Nouă" și "Litoral", activitatea sa profesională debutând, în 1958, ca redactor șef adjunct.

Tocmai de aceea ne facem o datorie de onoare din a-l readuce în atenție pe jur-nalistul și comentatorul de politică externă Simion Tavitian.

Născut la Cetatea Albă Basa-rabia, Simion Tavitian a absolvit Universitatea București - Facultatea de Limbi Străine și Academia de Studii Economice București - Facultatea de Economie generală. A fost membru al Uniunii Internaționale a Ziariștilor, al Asociației Filateliștilor "Tomis" Constanța, membru de onoare al Federației Filatelice Române și membru al Ligii Navale Române.

De altfel, dincolo de marea sa pasiune - scrisul, căreia i s-a dedicat cu tenacitate, a fost apreciat și ca pasionat filatelist și distins cu premii internaționale, fiind editor și coordonator al singurului Magazin de Filatelie, Cartofilie și Numismatică de circulație națională și internațională ce s-a distribuit în 27 de țări.

Dintre cele 18 volume care îi poartă semnătura, amintim: "Dragoste și destin" - roman cu care a debutat în anul 1946, "România în lume", "Mărturii peste timp", "Cronica dobrogeană", "Armenii dobrogeni în istoria și civilizația românilor" - două ediții, "Armenii sub cupola Academiei Române" - în trei vo-lume. Ultima sa carte - "Dobrogea, tărâmul dintre ape" - reprezintă o amplă și originală reconstituire a istoriei dobrogene din perspectiva unui fervent publicist, extrem de utilă tinerei generații de jurnaliști.

În anul 2006, Ministerul Culturii al Republicii Armenia îi acordă Diploma de Excelență, an din care numele său figurează în "Hubners Who is Who" - Enciclopedia personalităților din România.

În anul 2009, în periodicul "Datina", Ovidiu Dunăreanu, președintele de atunci al filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, îi dedica un amplu medalion, din care am reținut un paragraf ilustrativ pentru cel comemorat astăzi: "Simion Tavitian s-a bucurat de respectul tuturor celor care l-au ascultat vorbind, l-au citit, l-au cunoscut, având calitatea intelectuală deosebită de

a-i contamina pe toți de autenticitatea celor exprimate, de volubilitatea și de umorul său rafinat, pe muchie de cuțit, de sorginte armenească".

Comentează știrea

Murphy
20 noiembrie 2015
Un adevarat om

Un adevarat om ,este singurul care l-a apreciat pe Ceusescu la adevarata lui valoare pe plan intern dar si international.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8436 secunde