"Constanța este o scenă complet moartă"

1718

Articole recomandate

În opinia membrilor Mișcării Culturale, Constanța ar putea fi scena artiștilor aplaudați în întreaga lume. Mișcarea Culturală Constanța vrea să îi dea Constanței artere sănătoase, zâmbet frumos și plămâni buni, adică literatură, dezbateri, pictură, animație, artă în toate formele ei, o identitate nouă.

O echipă tânără, cu multe ambiții
În vara anului trecut, un grup de tineri dornici să resusciteze acest oraș din punct de vedere cultural s-a gândit la tot felul de soluții. În viitor, ei prevăd ca ideile să prindă viață prin intermediul Mișcării Culturale Constanța. "Constanța este o scenă complet moartă din punct de vedere cultural. Nu se compară cu Iași, Cluj, București sau Brașov", ne-a mărturisit Radu Bogdan Matei, unul dintre inițiatorii Mișcării Culturale Constanța. Deși din punct de vedere structural este o organizație informa-lă, ea este înarmată cu proiecte mărețe. "Idei de planuri avem
din plin, la capitolul fonduri stăm mai prost. Peisajul cultural constănțean pare mort, dar are potențial. Ne propunem să atragem cât mai mulți iubitori de artă", ne-a mai spus Radu Matei.
Printre proiectele MMC se numără: unul de filme, unul foto care vizează antropologia, o galerie mobilă de artă, ș.a. Aflată la început de drum, Mișcarea Culturală Constanța are în componență doar cinci membri, însă numeroși colaboratori din diverse domenii.
În ceea ce privește logo-ul organizației, nici acesta nu a fost creat la întâmplare, având o aromă locală. "Modelul din cerculeț este de fapt o descompunere voronoi - o funcție matematică (ceva construit), dar funcția este stilizată astfel încât să aducă puțin cu spuma mării și cu un zid dobrogean. Funcția matematică și blocul de logofont din dreapta ar trebui să sugereze construcție, intenționalitate, mișcare coerentă, organică", ne-a explicat Radu Matei.

Primul proiect la rampă
Sâmbătă, 12 februarie, începând cu ora 17,00, la Muzeul de Artă va avea loc expoziția de fotografie cu temă acvatică organizată de Mișcarea Culturală Constanța. Prin această expoziție, dar și prin proiectele viitoare, asociația își propune să atragă atenția asupra nevoii de diversitate a evenimentelor cotidiene și să pună bazele unei platforme culturale locale.
"Mișcarea Culturală Constanța s-a născut din dorința de a oferi o nouă perspectivă vieții culturale constănțene. Este nevoie de idei și de experiențe noi pe o scenă locală rămasă de prea multă vreme nefolosită", mai explică membrii organizației. Mișcarea Culturală Constanța își dorește să provoace inteligența și să stârnească curiozitatea con-stănțenilor, să ofere și să încurajeze arta în toate formele ei în orașul care pare surd la nevoile cetățenilor.
"Acvatic" este un proiect de fotografie care te invită să descoperi un mediu comun, dintr-o nouă perspectivă. Marea este subiectul acestei expoziții, cu cele două valențe ale sale: cald și rece, viață și moarte.
Fotografiile surprind dualitatea unui mediu aparent accesibil, dar înșelător. Expoziția este primul proiect organizat de Mișcarea Culturală Constanța, constituind momentul lansării acestei asociații.
Nicoleta BUJOR

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 07 Februarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Cine sunt deștepții Constanței
Pagina a fost generata in 2.1142 secunde