Constanța, capitala arheologiei! Cum renaște cetatea Capidava

510

Articole de la același autor

Numeroși specialiști în arheologie și istorie, din țară și din străinătate, și-au dat întâlnire la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Prestigioasa sesiune științifică internațională "Pontica" este organizată pentru al 48-lea an consecutiv și aduce în atenția turiștilor bogăția culturală de pe aceste meleaguri.

Desfășurată sub genericul "Un secol de arheologie la Tomis. Insti-tuții și personalități", în centrul sesiunii "Pontica" a fost cetatea Capidava, care se află, zilele acestea, într-un amplu proiect de restaurare cu finanțare europeană, inițiată de Consiliul Județean Constanța.

"Lucrările începute în situl Capidava fac parte dintr-un proiect de anvergură al Consiliului Județean. Așa ceva nu s-a mai făcut din anul 1976. Dorim să continuăm seria unor astfel de proiecte, pentru că cetatea va intra într-un circuit turistic și va arăta importanța spațiului dobrogean arheologic", a declarat Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța.

Consiliul Județean Constanța a obținut, în 2013, fonduri europene pentru reabilitarea cetății Capidava. Zidurile au fost înălțate 1-2 și chiar 3 m, cetatea Capidava fiind un sit reprezentativ pentru antichitatea de la Dunărea de Jos. A fost propusă pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Alături de Delta Dunării, bisericile pictate din nordul Moldovei, Mănăstirea Horezu, bisericile fortificate din Transilvania, cele de lemn din Maramureș, Cetatea Sighișoara, fortărețele dacice din Munții Orăștiei, și cetățile dobrogene au șansa de a fi descoperite de turiștii străini și redescoperite de localnici. Mai mult, Capidava este una din fortificațiile care s-au conservat cel mai bine.

"Una din cele mai longevive manifestări"

Arheolog prof. dr. Alexandru Barnea, conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș, coordonatorul științific al șantierului de la Capidava, sunt doar câteva dintre personalitățile care au participat la eveniment. Dacă prof. dr. Barnea a subliniat faptul că "Pontica" este una dintre cele mai longevive manifestări de acest gen din România, conf. univ. dr. Opriș a declarat că în cadrul proiectului Capidava se urmărește "o dezvoltare a zidurilor cetății, cu refacerea intrării pe latura de sud a acesteia și construcția unui centru de informare turistică, parcări, acces, sens giratoriu, un centru modern care să adăpostească o expoziție de bază a șantierului arheologic".

Tot cu ocazia acestei sesiuni, organizatorii au amenajat, la parterul muzeului, în sala "Ovidiana", expoziția "Memento arheologic dobrogean", dedicată cercetărilor de la Tomis, Callatis, Ulmetum, Histria, Capidava. De asemenea, la etajul I, este amenajată o mi-croexpoziție cuprinzând artefacte descoperite la Capidava, în urma cercetărilor din această vară.

Organizatorii au omagiat cei 100 de ani de cercetări la Tomis, subliniind că, în 1915, Vasile Pârvan dezvelea incinta târzie a Tomisului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3039 secunde