Constanța, candidată la statutul de Port Cultural European

387
3
Constanța, candidată la statutul de Port Cultural European - sarpegf3-1437666243.jpg

Articole de la același autor

Constanța se va află în competiție cu Istanbul, Odessa, Varna, Salonic și Kavala pentru câștigarea statutului de Port Cultural European. Sfârșitul lunii august înseamnă finalul proiectului LIMEN - "Porturi Culturale din Egeea până la Marea Neagră", ocazie cu care va avea loc un simpozion la bordul unei nave de croazieră, care va poposi și în portul Constanța.

Valoarea proiectului este de peste un milion de euro, iar detaliile acestui amplu proces de dezvoltare se vor hotărî inclusiv la Constanța. În momentul de față, proiectul este în faza de implementare și documentare finală. În scurt timp, el va ajunge spre avizare pe masa Comisiei Europene.

Grație Proiectului LIMEN - "Porturi Cul-turale din Egeea până la Marea Neagră", aproximativ 100 de invitați, parteneri în proiect, vor sosi în Constanța, unde vor avea posibilitatea să descopere bogăția culturală din zonă. Turiști străini din lumea întreagă vor avea ocazia să vadă cetățile antice din Dobrogea.

Toate aceste porturi selectate de la Marea Neagră și Marea Egee vor ocupa, pe rând, fotoliul onorific de Port Cultural.

Dr. Constantin Chera, cercetător principal la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a declarat, pentru "Cuget Liber": "Orașul Constanța este una dintre destinațiile devenite tradițio-nale pentru navele de croazieră care străbat Mediterana și Marea Neagră, precum și a celor care coboară din centrul Europei, de-a lungul Dunării, spre Deltă. Iar din punctul de vedere al culturii antice, patrimoniul de care dispunem este deosebit de valoros. Ceea ce presupune însă și eforturi din partea autorităților și instituțiilor locale de prezentare în cât mai bune condiții a acestuia. Se mai poate adăuga la evantaiul cultural oferit turiștilor din întreaga lume privilegiul orașului nostru de a dispune de aspecte multiculturale remarcabile, rezultate din conviețuirea aici a mai multor etnii. Doar în zona peninsulară, faleza cu Cazinoul (sperăm să-și redobândească în curând aspectul strălucitor de altădată), Farul genovez, Catedrala Ortodoxă, Moscheea Carol I, Catedrala Catolică, Sinagoga, Biserica greacă sau cea armeană sunt numai câteva argumente pentru noi, la care se adaugă muzeele de artă, de artă populară și al marinei".

Chera spune că orașul s-ar bucura de o afluență accentuată a iubitorilor de cultură, cu repercusiuni pozitive pentru viața economică a cetății: "Evidențierea valorilor de care dispunem ar aduce Constanței o imagine extraordinară în întreaga lume. Este o oportunitate pe care proiectul LIMEN ne-o oferă să ne promovăm cultura. Un alt avantaj este acela că ar fi posibilă în continuare accesarea unor fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii din regiunea noastră".

România va promova piesa sculpturală Șarpele Glykon

Pentru obținerea titlului de Port Cultural European, după mai multe întrevederi ale oamenilor de cultură, s-a hotărât ca orașul Constanța și valorile sale culturale să fie promovate emblematic de unul dintre cele mai apreciate exponate ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța - Șarpele Glykon.

Această piesă reprezintă brandul instituției, prin concepția și vechimea sa. Fragmente ale unor sculpturi asemănătoare au fost descoperite în Turcia, dar nu sunt nici pe departe de valoarea artistică a piesei noastre. Datând de acum 1.800 de ani, piesa a fost descoperită, în 1962, sub fosta Gară din Constanța (pe actuala locație a Prefecturii). Șarpele încolăcit, cu cap de ovină, urechi și plete de om, cu coada asemeni unui leu, fascinează și în prezent prin mesajul pe care îl transmite peste generații.

Municipalitățile din Kavala, Odessa și Varna, două universități din Istanbul, Centrul de Studii Bizantine de la Salonic, un ONG din Georgia sunt partenerii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța în derularea proiectului. 

Comentează știrea

Isolabella
24 iulie 2015
Port cultural europen!!!!!

ZAU!!! SERIOS!!! Cu ce concuram, cu cazinoul, muzeul de istorie sau oricare alta cladire istorica, etc. care sunt toate ruinate???? Daca mergi pe strada si ajungi in zone unde ajung turistii veniti cu vasele de croaziera (centrul vechi, centrul orasului- zona magazinului Tomis), o sa le citesti pe chip dezamagirea (au si de ce). Cu putem concura cu orase precum Istambul sau Salonic?????

turist
24 iulie 2015
batranul Tomis

iubitorilor de cultura le recomand zona autogarii, sunt sigur ca nu vor uita curand ceea ce vor vedea, si mirosi! plus ca-si vor rupe pantofii pe asa zisele trotuare.

un alegător
24 iulie 2015
batjocură

Măscăriciul de Mazăre a distrus tot ce avea Constanța frumos și renumit.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9698 secunde