Conducerea Teatrului de Stat are planuri ambițioase. "Repertoriul constănțean are nevoie de revigorare"

700
Conducerea Teatrului de Stat are planuri ambițioase.

Articole de la același autor

A venit toamna și odată cu ea și-au deschis porțile toate teatrele constănțene. Cu probleme mai mici sau mai mari, colectivul de actori și conducerea fac tot posibilul pentru a le da spectatorilor piese tot mai atractive. 


Comparativ cu anii trecuți, Teatrul de Stat Constanța (TSC) Constanța a început stagiunea puțin mai devreme. Prima premieră, "Memoria apei" s-a jucat deja și s-a demonstrat că este un spectacol care a prins foarte bine la public, cu o poveste foarte frumoasă. Pentru stagiunea 2019-2020, directorul instituției de cultură, Erwin Șimșensohn și-a propus să scoată cât mai multe titluri, așa că, la acest moment, se repetă, deja, pentru premiera de luna aceasta, "Lasă-mă să intru". Montarea acestei piese este o premieră pe țară, iar regizor este Vlad Cristache, unul dintre regizorii de vârf ai generației sale. Ca noutate, a precizat managerul, spectacolul se va juca cu publicul pe scenă și este un thriller, ceva cu totul original în peisajul teatrului românesc.


"Cred că tinerii vor fi foarte atrași, mai ales că unul dintre personaje este vampir. Încercăm ceva nou. Stagiunea aceasta este foarte ambițioasă. Noi încercăm să scoatem destul de multe premiere. Eu am spus de la începutul mandatului, repertoriul constănțean are nevoie de o revigorare, pentru că sunt multe titluri care nu sunt spectacole de o foarte bună calitate sau sunt prea vechi. Este nevoie să scoatem altele, este nevoie să scoatem mai mult de 2-3 premiere pe an. Anul acesta, spre exemplu, planul este să scoatem șapte premiere. Urmează să vină aici un regizor din Brăila, Radu Nichifor, cu care nu am stabilit, încă, titlul piesei, dar știm că vom scoate o comedie. În paralel, vom mai face un spectacol, care va fi dedicat adolescenților și nu numai, pe un text care se numește «Jocul din curtea din spate», un text care a mai fost montat de câteva ori în România, care vorbește despre un caz real, în care o fată de 15 ani este violată de colegii săi. După acest spectacol, mai avem un altul pe care îl vom realiza în coproducție cu UNATC, textul find o adaptare americană, după «Pescărușul» lui Cehov. I-am lăsat pentru finalul stagiunii pe regizorii Alexandru Mâzgăreanu și Radu Afrim. La toate acestea se adaugă, desigur, o nouă ediție a Festivalului «Miturile cetății»", a declarat pentru "Cuget Liber, directorul.   


Sistemele de climatizare nu mai funcționează


Așadar, planurile directorului Teatrului de Stat sunt cu adevărat ambițioase, iar pentru ca toate acestea să fie duse la final este nevoie de multă muncă, și mai ales condiții pentru actori. La acest capitol, trebuie să reamintim că întreg colectivul se confruntă, de multă vreme, cu probleme. "Problemele noastre se referă, în special, la spațiul în care se repetă. Este foarte dificil de lucrat în această clădire, unde este fie prea cald, fie prea rece. Sistemele de climatizare nu mai funcționează, pentru că sunt prea vechi și nu pot fi reparate. Am cerut la Consiliul Județean Constanța (CJC) să cumpărăm două modele mari și le-am prins în buget, ele vor fi achiziționate curând. De asemenea, ne doare și că nu avem o a doua sală în care să repetăm, pentru că, pentru a putea produce mai mult, avem nevoie de încă o sală", a adăugat Șimșensohn.


Până acum, a precizat directorul au avut mare înțelegere de la Consiliul Județean. O altă veste bună este și că CJC le-a aprobat, de curând, șase posturi. Chiar și așa, se mai lovesc de o problemă: lipsa actorilor tineri, "junele" trupei numărând, deja, onorabila vârstă de 40 de ani. 


"Nu avem actori de 25,27, 30 de ani, iar această situație limitează foarte mult opțiunile repertoriale. În plus, am mai avea nevoie de machior, peruchier. Noi îi avem, dar sunt colaboratori. De asemenea, mai avem nevoie de încă un sunetist", afirmă directorul TSC. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4253 secunde