Comunitatea Elenă „Elpis” îi cinsteşte pe eroii căzuţi în luptele de eliberare

1077
Comunitatea Elenă „Elpis” îi cinsteşte pe eroii căzuţi în luptele de eliberare - comunitateaelena1-1616523193.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu 200 de ani, Principatul Ţării Româneşti era cuprins de revoluţia condusă de Alexandru Ipsilanti, împreună cu Tudor Vladimirescu, o mişcare cu puternice conotaţii sociale şi naţionale.

Cauzele interne care au determinat izbucnirea revoluţiei erau profunde, fiind resimţite în mod diferit de fiecare categorie socială în parte, erau nemulţumirile faţă de condiţiile insuportabile de viaţă datorate taxelor şi corvezilor, abuzurile fiscale şi administrative ale dregătorilor locali, înlăturarea suzeranităţii otomane.

De aici, în anul 1821, s-a pornit lupta armată avându-l în frunte pe Alexandru Ipsilanti, lupta pentru Independenţa şi suveranitatea Eladei. „Chiar dacă puţini dintre ei au izbutit să ajungă în patria mamă, marea majoritate pierzându-şi viaţa alături de pandurii români înfruntând oştile otomane la Drăgăşani şi Mănăstirea Secu (în memoria sacrificiilor româno-elene edilii oraşului au ridicat un impunător monument la sfârşitul secolului XIX), ei au fost în primele rânduri ale mişcării de eliberare naţională care cuprinsese arealul elen, pornind din Peloponez, regiune după regiune izbutind să-şi dobândească Independenţa, cu grele sacrificii”, a declarat preşedintele Comunităţii Elene „Elpis” din Constanţa, Anton Antoniadis.

Din păcate, anul acesta, ziua aceasta nu poate fi celebrată ca în anii trecuţi, prin spectacole sau alte activităţi. Cu toate acestea, membrii comunităţii vor organiza o slujbă de comemorare şi un Te-Deum pentru cinstirea martirilor căzuţi în luptele de eliberare, la Biserica Greacă „Metamorphosis”. Aceasta va avea loc în data de 25 martie, ora 12.00.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4463 secunde